Klopsy z warzywami (danie jednogarnkowe)

Ocena:

4.47 (199)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Klopsy z warzywami to danie jednogarnkowe, które pozwala zachować smak lata na dłużej. W zimie warto korzystać z warzyw korzeniowych, kapustnych i ogromnej ilości mrożonek, które pozwolą zachować świeży smak. Z mięsa wołowego powstaną aromatyczne pulpety, idealne na codzienny obiad lub spotkanie w gronie znajomych, a nawet jako przystawka na imprezę. Sprawdźcie nasz przepis na garnek warzyw z klopsikami.

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  100 g

  • białka  1 szt.

  • bułka tarta  2 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • cebula  1 łyżka stołowa

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • kapusta  150 g

  • marchewka  1 szt.

  • seler  0.5 szt.

  • ziemniaki  2 szt.

  • imbir  1 łyżeczka

  • lubczyk  0.5 łyżeczki

  • olej  2 łyżki stołowe

  • dymka  3 szt.

  • natka pietruszki  3 łyżki stołowe

Klopsy z warzywami (danie jednogarnkowe) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso na klopsy: mięso wołowe mielimy, a następnie wyrabiamy z białkiem, bułką tartą, posiekaną natką i cebulą oraz solą, pieprzem i gałką do smaku. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy.

    klopsiki-tatar-iStock
  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: kapustę szatkujemy, obrane marchewki, seler i ziemniaki kroimy w kostkę; wszystkie warzywa mieszamy z imbirem i lubczykiem.

    cebula-krojenie-iStock
  • Krok 3:

    Klopsy z warzywami: mięsne kulki obsmażamy na oleju, dokładamy warzywa, podlewamy ok. 0,5 szklanki wody, dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy pokrojone dymki, dusimy jeszcze 5–8 min, przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką.

    klopsiki-z-natka-pietruszki-iStock

Porady

  • Do wykonania klopsików użyto tatara wołowego. W składnikach opisaliśmy jako mięso mielone wołowe.
  • Do zrobienia klopsów można wykorzystać również mięso wieprzowe lub drobiowe, z piersi kurczaka lub indyka.
  • Warzywa do klopsów warto dobierać sezonowo – sprawdzą się różne dodatki, np. papryka pokrojona w kostkę, latem bób, fasolka szparagowa i dobrej jakości pomidory.
  • Klopsy z mięsa mielonego można wzbogacić o starty ser żółty o intensywnym smaku, np. cheddar. Takie danie jednogarnkowe będzie bardziej wyraziste w smaku i nabierze charakter typowej przekąski na imprezę.
  • Klopsy z warzywami będą najlepiej smakowały, jeśli mięso zmielimy w domu, bezpośrednio przed ich przygotowaniem. Oczywiście, jeśli nie mamy czasu, sprawdzi się też gotowe mielone ze sklepu.
  • Jeśli podajemy klopsy w czasie imprezy, np. karnawałowej, to można poporcjowane kuleczki mięsne z warzywami przełożyć do mniejszych miseczek lub pojemniczków, żeby wygodniej się je jadło.
  • Tego rodzaju danie jednogarnkowe może stać się również farszem do tortilli, tylko trzeba dokładnie odparować nadmiar płynu, żeby ciasto nie rozmiękło. Całość posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy przez 8–10 minut w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza.
  • Potrawa ta jest idealna do zamrażania i podgrzewania. Warto przygotować od razu większą porcję i zostawić sobie na dni, kiedy nie będziemy mieli czasu na gotowanie.
  • Garnek warzyw z klopsikami można też przygotować w piekarniku. Nabiorą wtedy jeszcze głębszego, intensywniejszego smaku.
  • Klopsy zrobione w ten sposób można podawać z ulubioną kaszą np. gryczaną, jaglaną lub kukurydzianą. Tylko wtedy w składnikach można pominąć ziemniaki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Klopsy z warzywami – wersja bez mięsa

Wegetarianie i weganie mogą zrobić klopsy bez dodatku mięsa. Tu możliwości jest bardzo dużo. Najbardziej zbliżone w smaku będą typowe zamienniki mięsa, czyli gotowe wegańskie mielone, zrobione z teksturowanego białka z roślin strączkowych. Jest coraz łatwiej dostępne w sklepach, a smakiem przypomina tradycyjne.

Do popularnych bezmięsnych wariantów należy oczywiście falafel, czyli kulki wykonane z ciecierzycy. Sprawdzą się też wszelkie klopsy wykonane z warzyw strączkowych, a także z buraka z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Ciekawą propozycją będzie z pewnością kofta – z ziemniakami, twarogiem i indyjskimi przyprawami.


Dania jednogarnkowe – najlepsze propozycje

Dania jednogarnkowe szczególnie chętnie jemy zimą. Zazwyczaj są mięsne, dobrze doprawione i aromatyczne, a przede wszystkim rozgrzewające i sycące. Warto tu wziąć pod uwagę kuchnię meksykańską i chili con carne, bazujące na mięsie mielonym i fasoli lub wersję wegetariańską, czyli chili sin carne. Należy wymienić tu również pieczonki i gulasze, z ziemniakami, z wieprzowiną lub kurczakiem, z dodatkiem warzyw, np. papryki, pieczarek lub pomidorów. To także dania kuchni indyjskiej i różne odmiany curry. Nie można pominąć potraw z kaszą lub ryżem – kaszotto i risotto.


Ale oczywiście są też letnie odmiany, które są lżejsze i orzeźwiające. Tu króluje leczo, z mięsem lub wegetariańskie, intensywnie przyprawione, pachnące świeżymi pomidorami i papryką. Mamy też nieco podobny w smaku ratatouille, ale różniący się sposobem przygotowania.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne