Makaron z woka z warzywami

Ocena:

4.42 (184)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 5–8 minut
Porcja: 310 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 25 dag makaronu ryżowego
  • po strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 20 dag kapusty chińskiej
  • 2 czerwone papryczki chili
  • pęczek cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Makaron z woka z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona, posiekać.
  • Dymki pokroić w krążki. Kapustę umyć, pokroić w paski o grubości 1 cm. Czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić czosnek. Dodać paprykę, chili. Smażyć 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Włożyć dymkę i kapustę. Smażyć jeszcze ok. 3 minut.
  • Wlać ocet, sos sojowy i ostrygowy. Makaron dobrze osączyć, dodać do warzyw i krótko podsmażyć. Natkę drobno posiekać, dodać do potrawy. Wymieszać, oprószyć pieprzem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne