Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 5–8 minut
Porcja: 310 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
25 dag makaronu ryżowego
po strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
20 dag kapusty chińskiej
2 czerwone papryczki chili
pęczek cebulki dymki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
pęczek natki pietruszki
2 łyżki octu z białego wina
4 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz
Makaron z woka z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paseczki. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona, posiekać.
Dymki pokroić w krążki. Kapustę umyć, pokroić w paski o grubości 1 cm. Czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać wok, wlać olej, wrzucić czosnek. Dodać paprykę, chili. Smażyć 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Włożyć dymkę i kapustę. Smażyć jeszcze ok. 3 minut.
Wlać ocet, sos sojowy i ostrygowy. Makaron dobrze osączyć, dodać do warzyw i krótko podsmażyć. Natkę drobno posiekać, dodać do potrawy. Wymieszać, oprószyć pieprzem