Fot. BBS
4.53 (188)
Zupa Pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które przygotowuje się na bazie bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego i sosu rybnego. Wywar na zupę Pho można przygotować z mięsa wołowego lub drobiowego. Danie to podlega stałym modyfikacjom – dodaje się do niego różne warzywa i przyprawy, w tym m.in. anyż, kardamon czy świeży imbir. Zupa Pho świetnie smakuje serwowana w towarzystwie pulpecików i jajek. Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób jej podania – zwykle serwuje się ją w niewielkiej miseczce i spożywa się ją pałeczkami. Poniżej podajemy przepis na zupę Pho – tradycyjną zupę wietnamską!
wołowina 1.5 kg
cebula 4 szt.
imbir 100 g
biała rzodkiew 400 g
goździki 12 szt.
anyż 5 szt.
kardamon 6 szt.
cynamon 2 szt.
pieprz 5 g
cukier 15 g
sos rybny 50 ml
sól 5 g
makaron ryżowy 200 g
tajska bazylia 15 liści
kolendra 10 liści
papryka chili 1 szt.
steki 400 g
limonka 1 szt.
Przepis na zupę Pho zaczynamy od przygotowania wywaru mięsnego. Najpierw zarówno mięso, jak i kości opłukujemy, osuszamy, tniemy na mniejsze części. Dalej cebule obieramy, kroimy na ćwiartki lub w grube plastry, imbir (ze skórą) tniemy w grube plastry, tak samo obraną rzodkiew. Wszystkie składniki układamy na dużej płaskiej blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i opiekamy ok. 20 min.
iStock
Jeśli cebule lub cokolwiek innego się przypali – nie szkodzi. Zawartość blachy przekładamy do dużego garnka (najlepiej 10-l), zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Wszystkie przyprawy korzenne zawijamy w gazę, wrzucamy do garnka. Przykrywamy, gotujemy na minimalnym ogniu przez 5–6 godz. na początku szumujemy. Przyprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i cukrem. Bulion przecedzamy do innego garnka i utrzymujemy w stanie bliskim zagotowania.
iStock
Na dalszym etapie przygotowania zupy Pho szykujemy dodatki: makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, drobno kroimy dymki ze szczypiorem, siekamy bazylię i kolendrę oraz chili. Wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki (najwygodniej, jeśli będzie zmrożona tak jak na carpaccio – wkładamy do zamrażalnika na 30–45 min). Albo obsmażamy je błyskawicznie, albo zostawiamy na surowo. Do miseczek rozkładamy po porcji makaronu, kiełków, dymki i ziół oraz plasterki mięsa, zalewamy niemal gotującym się wywarem. W osobnych miseczkach stawiamy ćwiartki limonki i nasz zamarynowany czosnek z chili do przyprawiania swoich porcji.
iStock
Porady
- Do przygotowania bulionu wołowego, który jest ważną częścią naszej zupy Pho radzimy wykorzystać: żeberka wołowe lub cielęce, ogon wołowy, szponder wołowy oraz dwie kości szpikowe cielęce.
- Jednym ze składników wymienianych w naszym przepisie na zupę Pho jest biała rzodkiew. Możemy ją opcjonalnie zastąpić rzepą daikon, czyli rzodkiewką japońską, która, pod względem wizualnym, bardziej przypomina pietruszkę.
- Ważnym składnikiem naszej zupy Pho jest marynowany czosnek, który najlepiej przygotować co najmniej 2-3 dni przed planowanym przygotowaniem tego wietnamskiego dania: ząbki obieramy, kroimy na jak najcieńsze plasterki, tak samo kroimy papryczki chili (pestki zostawiamy). Zagotowujemy ocet ryżowy z gorczycą, doprawiamy do smaku cukrem i solą (powinien być słodkawy), do wrzącego wrzucamy czosnek i chili, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zawartość rondelka przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy.
Zupa Pho to tradycyjna zupa wietnamska, która uchodzi za wizytówkę kuchni azjatyckiej. W zależności od preferencji można przygotowywać ją na bazie bulionu drobiowego (z kurczaka) lub bulionu wołowego. Danie to często nazywa się azjatyckim rosołem, chociaż z naszym rodzimym rosołem tak naprawdę niewiele ma wspólnego. Zupa Pho jest bardzo klarowna i stosunkowo chuda. Jej podstawą jest bulion, makaron ryżowy, sos rybny oraz kolendra. W ramach ciekawostki można podać, że powstała ona w północnej części Wietnamu w XX w., więc jej historia jest stosunkowo młoda. Wyróżnia się dwa podstawowe typy tej zupy wietnamskiej: Pho bo – wariant z wołowiną, Pho ga – wariant z kurczakiem.
Za charakterystyczny i trudny do podrobienia smak zupy Pho odpowiada sos rybny oraz wyraziste przyprawy – kolendra, imbir, anyż, kardamon. Często wzbogaca się ją poprzez dodatek mięsny (np. ze steka wołowego, jak w przypadku naszego przepisu) oraz jajko, które można podawać w różnej postaci (np. w formie jajka w koszulce czy jajka sadzonego). Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób serwowania zupy Pho – podaje się ją w małej miseczce oraz spożywa się ją za pomocą pałeczek.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.