Biała rzodkiew - właściwości i przepisy

30 przepisów

Biała rzodkiew, mimo że w polskiej kuchni jest mniej popularna niż rzodkiewka, to warzywo zdecydowanie warte uwagi. Od jego mniejszej krewniaczki odróżnia je znacznie bardziej intensywny, wyrazisty i ostry smak. Biała rzodkiew jest także bogatsza w składniki odżywcze. W kuchni ma szerokie zastosowanie, warto zatem docenić te możliwości i włączyć ją do codziennej diety.

Przepisy na białą rzodkiew

Biała rzodkiew: jak wygląda?

Rzodkiew biała, podobnie jak rzodkiew zwyczajna, to przedstawicielka rodziny kapustowatych. Wygląda jak bardzo duża pietruszka lub biała rzepa, z którą jest często mylona. Warzywa te jednak różnią się: rzodkiew biała jest bardziej obła i - w odróżnieniu od rzepy - ma gładką skórkę.

Biała rzodkiew jest bulwą znacznie większą od rzodkiewki zwyczajnej i ma więcej wartości odżywczych. Obecność olejków eterycznych nadaje jej bardziej wyrazisty smak i zapach. Na rynku dostępne są różne odmiany białej rzodkwi, dzięki czemu dostępna jest w supermarketach i na straganach przez cały rok.

Biała rzodkiew: właściwości

Za intensywny smak i zapach białej rzodkwi odpowiedzialne są alkaloidy, które można także znaleźć na przykład w korzeniu chrzanu. Rośliny wykorzystują je jako substancje biobójcze, a w diecie człowieka spełniają one funkcje profilaktyczne i wspomagające pracę układu odpornościowego. Biała rzodkiew działa bakteriobójczo, rekomendowana jest zatem w okresie jesienno-zimowym, w celu ograniczania przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych.

Nie bez znaczenia jest wysoka zawartość witaminy C: 100 gramowy kawałek warzywa zaspokaja niemal 50% dziennego zapotrzebowania człowieka na ten składnik. Ponadto wykazuje biała rzodkiew właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i antyoksydacyjne. Biała rzodkiew opóźnia także procesy starzenia organizmu i poprawia stan skóry.

Biała rzodkiew: zalety

W białej rzodkwi znajdziemy witaminy z grupy B (głównie witaminę B6 i kwas foliowy), potas, żelazo, wapń, fosfor i miedź. To bardzo dobre źródło błonnika – za pomocą 100 gram warzywa zaspokoimy 6% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. To dobra wiadomość dla osób, które chciałyby usprawnić procesy trawienne oraz wynikające z nich funkcjonowanie układu krążenia.

Błonnik korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega wzdęciom i zaparciom, ułatwia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Sałatka z dodatkiem białej rzodkwi syci, co skutecznie ogranicza tendencje do podjadania między posiłkami. Błonnik spowalnia również wchłanianie glukozy w krwiobiegu i zapobiega nagłym wzrostom stężenia insuliny. Biała rzodkiew zawiera witaminy i składniki odżywcze bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi, a jest przy tym niskokaloryczna. W 95% składa się z wody, zaś 100-gramowy kawałek to jedynie 14 kcal.

Biała rzodkiew: potrawy

Warto zadać sobie pytanie o warzywo, jakim jest biała rzodkiew: jak jeść ją, aby zachować maksimum wartości odżywczych. Najlepiej jest to robić, oczywiście, na surowo. Można jej plastry podawać na kanapkach, nawet całkowicie solo, tylko z cienką warstwą masła i odrobiną soli. To także świetny dodatek do sałatek na bazie szpinaku, jarmużu lub gotowych mieszanek. Tradycyjnie starty korzeń białej rzodkwi łączony jest z marchewką, selerem i różnymi odmianami kapusty. Biała rzodkiew smakuje również jako główna bohaterka,  z dodatkiem kleksa z jogurtu lub śmietany. Dość zaskakujące, ale apetyczne, są zestawy ze świeżymi i suszonymi owocami oraz serami.

Biała rzodkiew nadaje się do zapiekania i gotowania. Choć traci wtedy część swoich właściwości, zyskuje szczególne walory smakowe. Rozpad części alkaloidów łagodzi jej smak. Jeśli chodzi o warzywa, takie jak biała rzodkiew i biała rzepa, jak jeść na ciepło, to najlepiej w formie duszonej lub jako składnik zupy jarzynowej. Przedstawione tu przepisy zachęcają, aby pokusić się także o zapiekanki i warzywne gulasze. Białą rzodkiew można również ukisić w solance. To metoda azjatycka, coraz chętniej odkrywana również w naszym kraju.