okladka_SIOSTRY_BUKOWSKIE_front-768x1006

Bezy z musem awokado

Ocena:

4.55 (151)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
Awokado zaskakująco dobrze sprawdza się w deserach. Spróbujcie tego musu!

Składniki:

  • Na bezy:
  • ½ szklanki wody odlanej z puszki z ciecierzycą
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka dowolnego budyniu bez cukru
  • Na krem:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Bezy z musem awokado - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wodę z ciecierzycy (aquafabę) przelej do miski i zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach.
  • Ustaw prędkość miksera na średnią i następnie w sporych odstępach czasu zacznij dodawać ksylitol wymieszany z budyniem, cały czas ubijając.
  • Po wsypaniu całego ksylitolu i budyniu znów zwiększ prędkość miksera na maksymalną i ubijaj jeszcze chwilę.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 130°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozprowadzaj bezy w równych odstępach.
  • Bezy piecz około 120 minut, następnie pozostaw drzwiczki piekarnika uchylone i poczekaj do całkowitego wyschnięcia.
  • Awokado obierz i wypestkuj, a następnie wszystkie składniki na krem zblenduj.
  • Podawaj bezy posmarowane kremem.
  • Przepis pochodzi z książki sióstr Bukowskich "Słodko-zdrowe"

Porady

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne