Dieta ze smakiem, Kinga Paruzel
Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Batony energetyczne

Ocena:

4.29 (167)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Batony energetyczne nie tylko dodadzą sił przed treningiem, ale i dostarczą wielu cennych składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki dodatkowi gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych i masła orzechowego smakują naprawdę obłędnie.  

Składniki:

  • masło orzechowe  320 g

  • miód  165 g

  • olej kokosowy  110 g

  • płatki owsiane  220 g

  • wiórki kokosowe  90 g

  • bakalie  140 g

  • gorzka czekolada  100 g

  • sól  1 szczypta

Batony energetyczne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie zdrowych batonów: W rondelku rozpuszczamy masło orzechowe i olej kokosowy. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy miód oraz pokruszoną czekoladę. Czekamy, aż wszystko się rozpuści i mieszamy do połączenia składników.

  • Krok 2:

    Batony owsiane bez pieczenia: Bakalie sieczemy. Dodajemy je do masy. Dosypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i sól. Całość mieszamy, a następnie przekładamy do formy. Gotowe fit batoniki wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjmujemy i kroimy na kształty o preferowanej wielkości.

Porady

  • Do przygotowania batoników w klasycznej wersji należy użyć płatków owsianych błyskawicznych.
  • Przepis na zdrowe batony można modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji. Polecamy spróbować ich z dodatkiem liofilizowanych owoców, takich jak maliny, borówki czy jabłka. Równie dobrze smakują z dodatkiem prażonych nasion słonecznika czy posiekanych na drobno prażonych pistacji. 
  • Wierzch batonów można oblać domową polewą na bazie gorzkiej czekolady. Tak przygotowane batoniki będą jednak zawierały więcej kalorii. 
  • Dietetyczne batoniki należy przechowywać w lodówce. Wówczas zachowają świeżość do tygodnia. W zamrażalniku można je trzymać przez maksymalnie 3 miesiące. 
  • Choć owies nie jest uznawany za zboże glutenowe, ze względu na jego silne zanieczyszczenie ziarnami innych zbóż, osoby z celiakią powinny na niego uważać. Wystarczy jednak zastąpić go mixem musli oznaczonym znakiem przekreślonego kłosa, by w pełni bezpiecznie cieszyć się smakiem dietetycznych batoników na diecie bezglutenowej
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Batony energetyczne – przed czy po treningu?

Zastanawiacie się co zjeść przed treningiem? Idealny posiłek nie może być zbyt obfity i ciężki, gdyż może to skutkować problemami żołądkowo–jelitowymi. Dietetycy zalecają by składał się on z mieszanki produktów węglowodanowych i białkowych oraz warzyw. Dobrze sprawdzi się więc klasyczny kurczak z ryżem, kanapka z jajkiem czy musli z jogurtem i owocami. 

Nie zawsze jednak mamy warunki i czas na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. W takim przypadku dobrze sprawdzą się batony energetyczne lub inne przekąski bogatowęglowodanowe. Spożyte na godzinę przed planowaną aktywnością fizyczną dostarczą organizmowi potrzebnej dawki energii. Szczególnie polecane są przed treningiem cardio.

Ile kcal mają zdrowe batony bez pieczenia? 

Oczywiście dokładna ilość kalorii w zdrowych batonikach może się różnić w zależności od ich wielkości oraz ilości i rodzaju użytych składników – może się ona wahać od około 200 do nawet 450 kalorii. Nie bez znaczenia jest również sposób obróbki termicznej. 

Jeżeli jednak przygotujecie batoniki bez pieczenia zgodnie z przepisem zamieszczonym powyżej, możecie przyjąć, że zawierają one około 485 kcal w 100 g. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne