Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi
Ocena:
4.48
(167)
60 min.
dla 5 osób
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi to nowe podejście do tradycyjnego smaku. A Pulpeciki mięsno-gryczane to rzadziej spotykany dodatek. Całość stanowi wyjątkowe danie.
Składniki:
duża słodka cebula
ok. 250 g mrożonych kurek lub innych drobnych grzybów leśnych
4 ziemniaki
2 marchewki
2 liście laurowe
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1/2 l zakwasu na barszcz
śmietana
sos sojowy
natka pietruszki
pulpeciki: 250 g mielonego mięsa (wołowego lub drobiowego)
250 g ugotowanej kaszy gryczanej
2 łyżeczki zmielonych na pył suszonych grzybów
jajko
sól, pieprz
masło do smażenia
Barszcz grzybowy z pulpecikami mięsno - gryczanymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na pulpeciki: mielone mięso wyrabiamy na gładką, kleistą masę z kaszą, grzybami, jajkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, partiami obsmażamy pulpeciki na złocisty brąz, odkładamy na bok.
Do garnka dodajemy jeszcze trochę masła, wrzucamy posiekaną z grubsza cebulę i podsmażamy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy grzyby, dusimy aż odparuje większość wody. Dokładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki, liście, pieprz i ziele, zalewamy ok. 1 l wody, gotujemy aż składniki będą prawie miękkie. Zakwas mieszamy ze szklanką zimnej wody, mieszając wlewamy do zupy, gotujemy 5 min; jeśli trzeba, dolewamy wody. Wrzucamy klopsiki, doprawiamy do smaku śmietaną i sosem sojowym, posypujemy natką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.