Zupa barszcz ukraiński według przepisu babci

Ocena:

4.29 (195)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Barszcz ukraiński to klasyka wśród zup. Moc buraków, kawałki kapusty, biała fasola sprawiają, że zupa barszcz ukraiński jest sycąca i pyszna. Jak zrobić barszcz ukraiński? Przepisy różnią się między sobą. Ten oryginalny pochodzi z Ukrainy, gdzie jest podawany z małymi placuszkami – pampuszkami. W polskiej wersji dodana została do niego przede wszystkim fasola. Idealny pomysł na sycący i ciekawy obiad to barszcz ukraiński. Przepis babci na ten przysmak pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 1/2018. Najnowszy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

Składniki:

  • bulion warzywny  1 l

  • buraki  500 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • seler  50 g

  • przecier pomidorowy  100 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • ocet winny  2 łyżki stołowe

  • ziemniaki  500 g

  • kapusta biała  200 g

  • biała fasola  1 puszka

  • cytryna  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

Zupa barszcz ukraiński według przepisu babci - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Buraki należy upiec (najlepiej dzień wcześniej) do miękkości i zostawić do wystygnięcia. Pieczone warzywa  podbiją smak barszczu ukraińskiego. W prostszej i szybszej wersji przepisu można skorzystać z kupionych w sklepie pieczonych buraków lub już startych, dostępnych w słoikach przetworów. Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok.

    buraki tarka
  • Krok 2:

    Cebulę pokroić w kostkę, marchewki i seler w kawałki. Cebulę zeszklić na oleju, dodać liście laurowe, marchewkę i seler. Warzywa podsmażyć kilka minut. Dodać buraki, przecier, ok. 1 łyżeczkę soli, ok. 3 łyżeczki cukru, pieprz, połowę posiekanej natki i ocet winny. Wymieszać, smażyć jeszcze chwilę. Warzywa na barszczyk ukraiński zdjąć z ognia.

    cebula olej
  • Krok 3:

    Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w średnią kostkę. Zalać bulionem warzywnym, dodać 1 łyżeczkę soli, gotować, aż zmiękną. Dodać poszatkowaną kapustę, podsmażone warzywa i fasolę. Gotować do miękkości. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, dodać rozgnieciony czosnek i resztę natki. Wymieszać. Barszcz ukraiński z ziemniakami podawać na gorąco.

    barszcz ukraiński

Porady

  • Sprawdź przepis na bulion warzywny
  • Jaka kapusta do barszczu ukraińskiego? Tradycyjnie zupa przygotowywana jest z kapusty kiszonej. Można ją zastąpić białą kapustą.
  • Jaka fasola do barszczu ukraińskiego? Tak naprawdę nada się każdy rodzaj fasoli, ponieważ jest to kolorowa i sycąca zupa. Barszcz ukraiński może być gotowany z białym Pięknym Jasiem, czerwoną fasolą konserwowaną lub blanszowaną, zieloną fasolką szparagową.
  • Wegeteriański czy mięsny barszcz ukraiński? Przepis powyżej przygotowany jest na bulionie warzywnym. Jeśli zastanawiacie się, jakie mięso do barszczu ukraińskiego będzie najlepiej pasować, podpowiadamy, że warto przygotować wywar z wieprzowych żeberek. 
  • Jeśli przesolimy barszcz ukraiński, warto dodać do niego więcej ziemniaków, które zaabsorbują nadmiar soli.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Przepis na barszcz ukraiński często pojawia się w programach kulinarnych, a na warsztat wzięli go tacy kulinarni eksperci jak Ewa Wachowicz, Magda Gessler, Robert Sowa, Remigiusz Rączka („Rączka gotuje”) czy Karol Okrasa. Jak ugotować barszcz ukraiński? Prosty przepis na zupę poleca zacząć przygotowanie jej od upieczenia buraków. W przepisie na barszcz ukraiński można wykorzystać dostępne w sklepach gotowe gotowane buraki, ale jeśli mamy bulwy buraków z własnego ogródka lub pola, to warto upiec je samodzielnie. Taka zupa barszcz ukraiński będzie smakować wyjątkowo. Warzywa na barszczyk ukraiński – cebulę, marchewki i seler, pokroić w słupki i podsmażyć na oleju z dodatkiem liści laurowych. Następnie dodać buraczki i przyprawy, całość podsmażyć, aby uwydatnić smaki składników na barszcz ukraiński. Prosty przepis poleca następnie zalać bulionem pokrojone ziemniaki, dodać kapustę, przesmażone warzywa i fasolę i gotować do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Oto jeden z kilku sposobów na barszcz ukraiński. Przepisy różnią się między sobą zależnie od regionu – niektórzy dodają jeszcze gotowane mięso lub kiszoną kapustę. Warto wybrać samodzielnie swoje ulubione składniki do zupy.

Ile kalorii ma barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński dzięki sporej ilości dodatków jest bardzo sytą zupą. Nadaje się na obiad i lekki lunch. Jest łatwostrawny i pyszny, a jednocześnie dzięki dodatkowi ziemniaków i fasoli dostarcza odpowiedniej ilości kalorii. Kaloryczność zupy zależy od tego, co zostało do niej dodane – np. zupa na bulionie warzywnym będzie mniej kaloryczna niż ta na wywarze mięsnym. Przyjęło się jednak, że porcja (ok. 250 g) barszczu ukraińskiego z ziemniakami ma ok. 100 kcal.

Jak doprawić barszcz ukraiński?

Jak doprawić barszcz ukraiński? Przepis na idealną zupę poleca dodać jej odrobiny kwaskowości przez dodanie kilku łyżek soku z cytryny. Można do tego celu wykorzystać również kwasek cytrynowy, jednak naturalny sok jest znacznie zdrowszą opcją. Dużo osób uważa, że barszcz ukraiński powinien być pierny – przygotowując go nie żałują pieprzu. Przepis na barszcz ukraiński może być też wzbogacony o dodatek majeranku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Zupa smakuje dobrze z dodatkiem kwaśnej śmietany.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne