Barszcz ukraiński z ziemniakami

Ocena:

4.3 (239)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Barszcz ukraiński z ziemniakami na wołowinie to pyszny, sycący i prosty w wykonaniu posiłek, który świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Cechą charakterystyczną jest konsystencja – buraki i ziemniaki (a niekiedy również fasola i kapusta) pokrojone są w drobną kostkę. To, co odróżnia tę zupę od tej, która króluje w wielu polskich domach jest dodatek czosnku, który nadaje całości charakterystycznego posmaku. Barszcz ukraiński z ziemniakami możemy serwować z papuszkami  - prostymi w przygotowaniu bułeczkami drożdżowymi. Dodatek wołowiny w barszczu sprawia, że jest to posiłek niezwykle sycący. Opcjonalnie możemy wykorzystać również mięso wieprzowe. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na barszcz ukraiński w najlepszym wydaniu. 

Składniki:

  • pręga wołowa  300 g

  • ziemniaki  5 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  1 szt.

  • biała fasola  1 puszka

  • majeranek  0.5 łyżeczki

  • ziele angielskie  3 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • sok z buraka  300 ml

Barszcz ukraiński z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Opłukaną pręgę zalewamy ok. 1,5 l wody i zagotowujemy. Po jakimś czasie dokładnie szumujemy i wtedy dokładamy ziele angielskie, listek laurowy i cebulę w łupinie (opaloną nad gazem). Wszystko gotujemy aż mięso będzie prawie miękkie. 

    Szumowniny - rosół z kaczki
  • Krok 2:

    Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrane i zgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy osączoną i przepłukaną fasolkę z puszki oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, koncentratem z buraków i majerankiem. Aby barszcz był kwaskowy można go dosmaczyć octem jabłkowym.

    barszcz ukraiński

Porady

  • Jeśli zależy nam na uzyskaniu jeszcze bardziej intensywnego smaku i koloru barszczu ukraińskiego, to, zamiast soku z buraków możemy użyć koncentratu buraczanego, który w tej roli sprawdzi się idealnie. 
  • Dobrym pomysłem jest serwowanie barszczu ukraińskiego z fasolą białą (jak w naszym przepisie) lub szparagową. Co ciekawe, na Ukrainie – skąd pochodzi barszcz ukraiński, nie dodaje się do niego fasoli. Jest to raczej polska wariacja na temat tradycyjnej potrawy naszych wschodnich sąsiadów. 
  • Warzywa pozostałe po przygotowaniu bulionu warzywnego, możemy wykorzystać np. do kotletów warzywnych czy sałatki jarzynowej. 
  • Jeśli nie przepadamy za wołowiną, to barszcz ukraiński z ziemniakami z powodzeniem możemy przygotować z wieprzowiną – szynką, karkówką bądź łopatką. 
  • Zupę po ugotowaniu serwujemy bezpośrednio na głębokich talerzach lub w wazie na środek stołu.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Barszcz ukraiński, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Ukrainy, gdzie często nazywany jest również „barszczem czernihowskim”. Jest on uznawany za wizytówkę kulinarną naszych wschodnich sąsiadów. Co ciekawe, początkowo przygotowywano go na bazie liści ziela barszczowego, dopiero wraz z upływem czasu, kiedy to rozpowszechniła się uprawa buraków, zaczęto je wykorzystywać do przygotowania barszczu ukraińskiego. Podstawą przepisu na tę potrawę są, oprócz wspomnianych wyżej buraków, również ziemniaki i kapusta, którą stosunkowo rzadko wykorzystuje się w polskiej wariacji. Niemniej jednak w naszym kraju często można spotkać barszcz ukraiński z fasolą – białą lub szparagową, co zazwyczaj jest sporym zaskoczeniem dla Ukraińców. Oprócz tego do barszczu ukraińskiego dodaje się również mięso: wołowinę lub wieprzowinę – w zależności od indywidualnych preferencji. 

Z czym podawać barszcz ukraiński? 

Według tradycyjnej receptury barszcz ukraiński podaje się z pampuszkami, czyli bułeczkami drożdżowymi, polanymi sosem czosnkowym (zimnym). W Polsce natomiast najczęściej serwuje się go z pieczywem, ale z powodzeniem można go również podawać z uszkami – nawet na wigilię, jeśli przygotowujemy go na bulionie warzywnym i bez dodatku mięsa. Barszcz ukraiński możemy podawać także z kluskami lanymi, a nawet z drobnym makaronem. Dobrym pomysłem jest ozdobienie go kleksem z kwaśnej śmietany oraz zieleniną – najlepiej natką pietruszki, ale z powodzeniem możemy wykorzystać też szczypiorek czy też koperek. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne