Zapiekanka mięsna a'la moussaka

Ocena:

4.46 (158)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Pyszna zapiekanka z mięsem, ziemniakami i pieczarkami - inspiracja kuchnia grecką:)

Składniki:

  • 1 bakłażan (0,4kg)
  • ziemniaki (0,4kg)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • zioła prowansalskie, tymianek
  • 250 g startego sera żółtego, np Morskiego
  • 100 g sera feta
  • mały kubeczek śmietany 12% (140g)
  • 2 jaja
  • sól, pieprz,gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • natka pietruszki, opcjonalnie - sos czosnkowy

Zapiekanka mięsna a'la moussaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 5- 7mm. Posypać z obu stron
  • solą, odstawić na pół godz.
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić i pokroić podobnie na plastry 5mm.
  • Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać do niej mięso, dużo ziół, smażyć aż mięso będzie dobre. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku, całą puszkę pomidorów, smażyć do odparowania nadmiaru soku. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru.
  • Na drugiej patelni podsmażyć opłukane, pokrojone w plasterki pieczarki (smażyłam
  • na suchej patelni, część czasu pod przykryciem, mieszając). Smażyć ok. 20 minut do odparowania, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
  • Bakłażany opłukać z soli, osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron na oliwie na złocisty/ rumiany kolor.
  • Nasączone oliwą, podsmażone plastry bakłażana układać w dużym naczyniu żaroodpornym, tak by plastry zachodziły lekko na siebie i przykryły cale dno.
  • Następnie dać kolejno: połowę mięsa, wszystkie plastry ziemniaka, resztę mięsa, połowę sera żółtego, pieczarki i sos==>
  • Na sos składa się wymieszana z resztą sera żółtego śmietana kwaśna, pokruszona feta, dwa całe jaja. Całość doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zapiekać w temp. 180 stopni do zezłocenia/ zarumienienia wierzchu - około 45- 60 minut.
  • Gotowa zapiekankę kroić ostrym nożem i nakładać na talerze łyżką lub łopatką.
  • Zdj. po prawej wykonane podczas obiadu - następnego dnia. Dwa kawałki zapiekanki poleżały przez noc
  • w lodówce, dzięki czemu krojenie jest łatwiejsze, a warstwy widoczne;) A zapiekanka - choć odgrzana jest równie dobra, jak nie lepsza:) Krojenie i nakładanie zapiekanki tuż po upieczeniu to nie lada wyzwanie i warstwy będą się "rozwalać";)
  • Gotowe kawałki posypać natka pietruszki. Można podawać z sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne