Zupa z bakłażanów

Ocena:

4.44 (174)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa z bakłażanów to łatwe w przygotowaniu danie obiadowe. Kumin i czosnek nadają ostrości i orientalnego smaku. Wypróbuj przepis na zupę z bakłażanów.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów + jeden bardzo mały
  • olej
  • duża słodka cebula, pocięta na ćwiartki
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2–3 duże, słodkie mięsiste pomidory, bez skóry i pestek, pokrojone na ćwiartki
  • po 500 ml bulionu i wody
  • do smaku: koncentrat pomidorowy, kumin, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
  • 100 g makaronu fregola lub grubego kuskusu, przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • natka pietruszki

Zupa z bakłażanów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażany – poza tym małym – nakłuwamy widelcem, smarujemy olejem, kładziemy na kratce i wstawiamy do piekarnika o temp. 220°C. Pieczemy ok. 20 min. Na kolejne 10 min kładziemy obok kawałki cebuli, czosnek i cząstki pomidorów. Bakłażany są dobre, kiedy skórka zacznie się palić.
  • Kiedy przestygną, łyżką wyjmujemy miąższ i z resztą warzyw wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i bulionem, dodajemy koncentrat, gotujemy 10 min. Przyprawiamy i miksujemy. Mały bakłażan kroimy w słupki smażymy do miękkości, na rumiano, na rozgrzanym oleju.
  • Zupę rozlaną do talerzy dekorujemy cząstkami bakłażana, posypujemy makaronem lub kuskusem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

  • Zupę z bakłażana można podać z makaronem lub kuskusem, ale sprawdzi się też z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego
  • Taka zupa to świetny pomysł na lunch do pracy. Wystarczy przelać ją do słoików i zabrać na wynos. 
  • Jeśli lubimy zabielane zup, możemy dodać do niej trochę jogurtu, śmietany, mleczka kokosowego.

Zobacz: beza z granatem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne