Chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem

Ocena:

4.49 (145)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób

Chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem to łatwe i szybkie danie. Grillowane warzywa nadają smaku głębi. Wypróbuj chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem.

Składniki:

  • 7 dorodnych bakłażanów
  • 3 czerwone
  • mięsiste papryki
  • główka czosnku
  • przecięta w poprzek na pół
  • 3 cebule dymki
  • przecięte wzdłuż na pół
  • 2 łyżki miodu
  • szklanka soku pomidorowego
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 2 czubate łyżki niezbyt drobno zmielonych orzechów włoskich
  • na sos: pół pęczka natki
  • pół pęczka bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżka octu winnego czerwonego
  • oliwa do smaku: sól
  • pieprz

Chłodnik z grillowanych warzyw z ziołowym sosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grill rozgrzewamy. Układamy na nim bakłażany
  • papryki
  • połówki czosnku i dymek przecięciem do dołu. Pieczemy
  • obracając
  • tak długo
  • aż poczujemy
  • że skórka papryki i bakłażana jest miękka
  • rumiana z każdej strony i mocno pachnąca dymem.
  • Papryki przekładamy do torebki foliowej
  • zamykamy
  • studzimy
  • obieramy ze skórki i czyścimy z pestek. Bakłażana studzimy
  • obieramy ze skórki – koniecznie nad drobnym sitkiem
  • aby złapać sok. Bakłażana
  • sok z niego
  • paprykę i wyłuskany z łupinek czosnek miksujemy z miodem
  • sokiem pomidorowym
  • worcester i orzechami włoskimi. Chłodzimy.
  • Z natki
  • bazylii
  • czosnku i octu winnego ukręcamy gęsty sos
  • dodając niewiele oliwy
  • przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zimny krem podajemy z łyżką sosu ziołowego i czosnkowymi grzankami z grilla.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.

Porady

Zobacz także: krem z awokado z jajkiem faszerowanym wędzonym łososiem

 




 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dobrze dorzucić na wierzch jeżyny, orzechy włoskie i starty ostry owczy ser

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne