REKLAMA

Bagietki - przepisy i sposoby na pieczywo

13 przepisów

StockFood-bagietka

Bagietki to jeden z najbardziej znanych w Europie rodzajów pieczywa. Od razu przywodzą na myśl Francję. Bagietki świetnie smakują z serami pleśniowymi, czarnymi oliwkami lub gruszkami. Jednak czy aby na pewno pochodzą właśnie stamtąd? Jak wykorzystać bagietki w kuchni i co zrobić kiedy stracą świeżość?
 

Bagietki - przepisy i sposoby na pieczywo

Historia bagietki

Bagietka to obecnie jeden z symboli Francji, niemal na równi z wieżą Eiffla. Sami Francuzi chętnie opowiadają o tym, jak wymyślili ją piekarze Napoleona jako jedzenie dla jego żołnierzy. Jednak historycy uważają tę opowieść jedynie za legendę, a prawdziwego powstania bagietki upatrują gdzie indziej. We francuskiej legendzie jest bowiem kilka nieścisłości. Jedną z nich jest krótki czas świeżości pieczywa. Jedzenie dla żołnierzy od zawsze było przygotowywane tak, by jak najdłużej zachowywało świeżość podczas wojen i wypraw. Zresztą tak zostało do dnia dzisiejszego, a wyobrażenie żołnierza z bagietką może wywołać uśmiech.

Za kraj, w którym powstały bagietki uważana jest Austria. To tam wynaleziono specjalny piec do pieczywa, w którym robiono chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku bagietki. Owszem, w pierwszej połowie XIX wieku trafiły one do Paryża. Jednak zostały tam przywiezione przez Austriaków. Co ciekawe - Francuzi nie od razu zakochali się w podłużnych bułkach. Do rozpowszechnienia bagietki we Francji, a później w całej Europie przyczyniła się I wojna światowa. Podczas niej zmarło wielu francuskich piekarzy, co spowodowało, że w piekarniach zaczęto zatrudniać nawet osoby o wątpliwych umiejętnościach. To właśnie bagietka była najprostsza do zrobienia, dlatego przygotowywano ich coraz więcej. 

Duży wpływ na popularność bagietek miał także francuski rząd, który w 1920 roku ogłosił, że piekarnie mogą pracować najwcześniej od 4 rano. Przez to wyłącznie bagietki mogły być gotowe w porannych godzinach. Sprawiło to, że w godzinach śniadania na Polach Elizejskich widywano wyłącznie ten rodzaj pieczywa. Do dziś to właśnie bagietki są najpopularniejsze we Francji, a Francuzi uznają je za prawdziwe dobro narodowe i chętnie przypisują sobie ich stworzenie.

Przepisy z bagietką

Bagietka czosnkowa, bagietka ziołowa, czy może bagietka z serem - kombinacji tego pieczywa jest wiele, tak samo jak przepisów, w których można je wykorzystać. Z bagietki można przygotować pyszne domowe hot - dogi z samodzielnie robionym sosem, sałatą i warzywami. Taka wersja tej potrawy będzie nie tylko smaczniejsza, ale też dużo bardziej pożywna niż gotowe hot - dogi. 

Bagietka to także świetna baza do zapiekanek. Hawajskie zapiekanki z bagietki czy bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois to nieco bardziej wykwintne wersje, którymi można popisać się w kuchni. Szybki i prosty pomysł na wykorzystanie tego pieczywa to bagietki z salami, które posmakują wszystkim mięsożercom. Natomiast bagietki z mozzarellą i pomidorami to rarytas dla wielbicieli włoskiej kuchni. Mogą oni wykorzystać je także do przygotowania klasycznej bruschetty. Co można zrobić z bagietki? Jak widać powyżej pomysłów jest wiele, a to tylko niektóre z nich. 

Co zrobić z suchą bagietką?

Bagietki smakują wyśmienicie tuż po wyjęciu z pieca - mają chrupiącą skórkę oraz miękki i wilgotny środek. Należą jednak do tego rodzaju pieczywa, które dość szybko staje się suche. Co wtedy z nimi zrobić? Czy istnieją jakieś sposoby na odratowanie bagietki? Oczywiście! Bagietki można odświeżyć i znów cieszyć się miękkim pieczywem. 
Jednym ze sposobów jest nawilżenie bułki wodą, owinięcie folią aluminiową i pieczenie w 150 stopniach przez około 15 minut. Oczywiście bagietkę najlepiej zjeść niedługo po wyjęciu z piekarnika. Bagietki można odświeżyć także w kuchence mikrofalowej. Wówczas wcześniej należy owinąć je w zwilżony ręcznik papierowy lub posmarować niewielką ilością mleka przy pomocy pędzelka. 

Świetnym sposobem na wykorzystanie suchych bagietek jest zrobienie z nich grzanek, które idealnie pasują do sałatek czy zup. Suchą bagietkę można również pokroić na kawałki, posmarować masłem czosnkowym i upiec w piekarniku lub na grillu. Kiedy bagietki straciły swoją świeżość najlepiej wykorzystać je do przyrządzenia czegoś z piekarnika - wówczas odzyskają chrupkość.