Adobe Stock
4.37 (161)
Babka majonezowa to pyszna wariacja na temat klasycznego wielkanocnego wypieku. Dodatek majonezu sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo wilgotne i puszyste. Choć z takim nietypowym składnikiem może na początku wydawać się dziwna, zdecydowanie warto jej spróbować. Zobaczcie przepis na babkę majonezową, przekonacie się sami, jak łatwo można ją zrobić!
mąka pszenna 80 g
mąka ziemniaczana 90 g
cukier 150 g
proszek do pieczenia 6 g
majonez 120 g
jajka 4 szt.
masło 10 g
bułka tarta 20 g
cukier puder 20 g
Przygotowanie: jajka i majonez wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy przyrządzać ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, grzałki góra-dół. Foremkę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy majonez i dalej miksujemy. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Pieczenie: przygotowaną wcześniej formę wypełniamy ciastem. Wkładamy ją do piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy babka majonezowa jest gotowa. Jeśli jest suchy, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut w cieple. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Podanie: babkę wyjmujemy z foremki i posypujemy cukrem pudrem przez sitko.
Porady
- Majonez jako składnik ciasta może niektórych zaskoczyć, ale zastępuje on po prostu tłuszcz, czyli olej lub masło. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny. Sporo zależy jednak od jakości użytego przez nas produktu. Nie warto na nim przesadnie oszczędzać, bo w efekcie możemy niechcący zepsuć własną pracę. Aby mieć pewność, że babka się uda, najlepiej dodać do niej własnoręcznie przygotowany domowy majonez.
- Ciasto możemy wzbogacić rodzynkami lub orzechami. Babka majonezowa z bakaliami na pewno spodoba się wszystkim fanom keksa i podobnych, świątecznych wypieków
- Jeśli nie mamy foremki z kominem do babki, możemy równie dobrze upiec ciasto majonezowe w keksówce. Nie będzie ono już wyglądało jak tradycyjny wypiek, ale będzie smakować tak samo.
- Babka majonezowa może z powodzeniem zastąpić klasyczny wypiek, który zdobi wielkanocny stół. To pomysł na szybkie ciasto. Zajmuje o wiele mniej czasu niż babka drożdżowa.
W naszym przepisie polecamy posypanie gotowego ciasta cukrem pudrem. Możemy jednak pokusić się o użycie polewy, takiej jak:
Przepis na babkę majonezową powinien zagościć w naszych notatnikach kuchennych, ale nie jest to jedyny wypiek, który sprawdzi się jako wielkanocny deser. Oto kilka innych propozycji, które pięknie ozdobią świąteczny stół: