apetitonline.cz
5 (1)
Babka serowa pachnie wspaniale, dzięki dodatkowi cytryny. Robi się ją szybko i łatwo z ogólnodostępnych składników, a przy tym jest po prostu pyszna. Przez kilka dni zachowuje świeżość, dlatego można przygotować ją z wyprzedzeniem. Jest to jeden ze sprawdzonych wypieków wielkanocnych, który znika ze stołu w mgnieniu oka. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na babkę z serem i cytryną.
masło 160 g
cukier puder 250 g
jajka 3 szt.
twaróg 500 g
sól 1 szczypta
kasza manna 200 g
proszek do pieczenia 15 g
cytryna 0.5 szt.
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy składniki z lodówki, żeby się ogrzały.
Składniki mokre: w misce umieszczamy masło, cukier, żółtka, skórkę i sok z cytryny i ubijamy wszystko na lekką pianę. Mikser ułatwi na tym etapie pracę.
Twaróg: w drugiej misce ucieramy twaróg ze szczyptą soli. Dodajemy do masy jajecznej.
Kasza manna: pół torebki proszku do pieczenia (około 8 g), mieszamy z kaszą manną i dodajemy do mieszanki twarogowej. Na koniec – delikatnie mieszając - dodajemy ubite białka.
Forma do ciasta: formę smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ostrożnie wlewamy ciasto.
Pieczenie: babkę serową pieczemy przez około 55 minut. Wyjmujemy, chłodzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Ciasto twarogowe jest wrażliwe na gwałtowne ruchy, dlatego po wyjęciu z piekarnika nie powinno się opukiwać foremki ani nią potrząsać. Najlepiej zaraz po upieczeniu zostawić pyszną babkę serową jeszcze na chwilę w piekarniku.
- Jeśli chcemy, aby nasza babka wielkanocna był jak najbardziej puszysta, należy pamiętać o tym, aby pianę z białek z pozostałymi składnikami mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Użycie miksera na tym etapie może spowodować opadnięcie masy.
- Babka z serem świetnie smakują z dodatkiem rodzynek lub skórki pomarańczowej.
- Wierzch babki serowej można ozdobić cukrem pudrem lub lukrem.