Getty/iStock
4.5 (179)
Rzodkiewki marynowane to świetny dodatek do wielu różnych potraw. Przygotowane w lekko korzennej marynacie mają doskonały słodko–kwaskowy smak i przyjemny aromat. Idealnie komponują się w daniach kuchni Dalekiego Wschodu, ale nie tylko. Równie dobrze sprawdzą w tradycyjnych kanapkach, sałatkach lub w towarzystwie mięsnych lub wegetariańskich dań głównych. Według tego przepisu możemy przygotować marynowane rzodkiewki w całości lub w plasterkach.
rzodkiewka 300 g
woda 125 ml
ocet winny 375 ml
cukier 50 g
sól 5 g
pieprz 5 g
gorczyca 5 g
goździki 5 g
liść laurowy 2 szt.
Rzodkiewki: dokładnie myjemy i odcinamy liście i korzenie. Jeśli chcemy je marynować w całości nakłuwamy je wykałaczką. Możemy je także pokroić w plasterki.
Gotowanie zalewy: w garnku wstawiamy do zagotowania 125 ml wody. Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz w ziarnach, gorczycę, goździki i liście laurowe. Mieszamy, aby połączyć składniki. Gdy się zagotuje, zdejmujemy garnek z kuchenki odstawiamy do ostygnięcia.
Układanie w słoikach: do czystych i wyparzonych słoików wkładamy rzodkiewki i zalewamy je zimną marynatą. Mocno zakręcamy nakrętki.
Marynowane rzodkiewki: wstawiamy do lodówki na 3 dni (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania), a następnie przechowujemy w szafce kuchennej.
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 0,5 l marynaty. Wystarczy nam ona na zalanie rzodkiewek w dwóch słoikach o pojemności 500 ml.
- Jeśli chcemy, aby rzodkiewki były ostrzejsze, możemy dodać do zalewy kilka ząbków czosnku i papryczkę chili.
- Dla uzyskania bardziej korzennych aromatów, warto dodać laskę cynamonu i 1–2 gwiazdki anyżu.
- W naszym przepisie na zalewę używamy octu winnego. Dobrym zamiennikiem jest ocet jabłkowy, który zawiera podobną ilość alkoholu – na poziomie ok. 6%. Możemy dodać także tradycyjny ocet spirytusowy o maksymalnym stężeniu 10%.
- Marynowane rzodkiewki bez pasteryzowania są odpowiednie do spożycia przez 1 miesiąc. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę, warto je zawekować.
- Otwarte słoiki należy przechowywać w lodówce.
Marynowane rzodkiewki są częstym dodatkiem do dań kuchni orientalnej. Jednak śmiało możemy wykorzystać je także w innych, bardziej rodzimych potrawach. Sprawdzą się jako przystawka, wyrazisty komponent sałatki lub dodatek do dań głównych. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
Podobne zastosowanie w kuchni mają rzodkiewki kiszone, który jednak przygotowujemy w zupełnie inny sposób. Do marynowanych warzyw potrzebujemy słodkiej zalewy octowej. Z kolei do kiszonek używamy solanki, czyli roztworu wody i soli.
Przetwory różnią się także dodatkami. Do piklowanych rzodkiewek dodajemy gorczycę i przyprawy korzenne, np. goździki lub anyż. Z kiszonkami lepiej komponują się zioła, takie jak koperek czy kolendra. Częstym dodatkiem jest także czosnek i korzeń chrzanu.
Aby marynowane rzodkiewki były odpowiednie do spożycia przez długi czas, warto je zawekować, czyli inaczej zapasteryzować w słoikach. Możemy to zrobić na dwa sposoby:
Po pasteryzacji odwracamy przetwory do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdzamy nakretki. Jeśli są wklęsłe to znak, że pasteryzacja się udała. Szczegółowe informacje na temat wekowania słoików są dostępne w naszym poradniku na temat pasteryzacji.
Pasteryzowane rzodkiewki marynowane należy spożyć w ciągu roku.
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.