iStock
4.5 (178)
Tartinki wegańskie to małe kanapeczki, które idealnie sprawdzą się jako przekąski. Połączenie jakościowego pieczywa, domowego guacamole i plastrów awokado z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Można podawać je również jako przystawki na rodzinnym obiedzie lub kolacji.
awokado 660 g
limonka 100 g
czosnek 7 g
sól 2 g
chili 2 g
bagietki 280 g
kolendra 25 g
Przygotowanie guacamole: Awokado dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Dwie połówki awokado odkładamy na później. Z pozostałych, za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Przekładamy go do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę, wyciskamy sok z limonki. Do miski z awokado dodajemy sól, czosnek, chili oraz sok z limonki. Całość rozgniatamy widelcem, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
Przygotowanie tartinek: Pieczywo kroimy w kromki o grubości około 1-2 cm. Rozsmarowujemy na nich uprzednio przygotowane guacamole. Odłożone wcześniej awokado kroimy w plasterki. Układamy je na wierzchu tartinek. Całość posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą.
Porady
- Jeśli nie macie czasu lub składników do przygotowania domowego guacamole, możecie skorzystać z gotowej, kupnej wersji.
- Wegańskie tartinki smakują najlepiej, jeśli do ich przygotowania użyje się jakościowego pieczywa. Świetnie sprawdzą się w tym celu domowe, wegańskie bagietki lub własnoręcznie zrobiony chleb pełnoziarnisty.
- Tartinki świetnie sprawdzą się na przyjęciu na stojąco. Wówczas polecamy podawać je na małych serwetkach, by ułatwić gościom ich nabieranie.
- Dla urozmaicenia smaku, można ozdobić wierzch tartinek wegańskich drobno posiekaną papryką czerwoną lub ogórkami kiszonymi pokrojonym w małą kosteczkę. Świetnie smakują też z cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki lub posypane ziarnami słonecznika.
- Tartinki można też przygotować na bazie bagietek, by ułatwić sobie krojenie pieczywa w małe kawałki.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tartinek. W wersji wegańskiej można urozmaicić ich smak dodatkiem świeżego hummusu, wędzonego tofu lub roślinnej mozzarelli na bazie orzechów nerkowca. Z kolei w wersji mięsnej polecamy spróbować tartinek z łososiem lub z szynką parmeńską i serem pleśniowym. Świetnie smakują posmarowane pastą jajeczną lub pastą z makreli.
Wybierając awokado należy upewnić się, czy jest ono dojrzałe. Polecamy sięgać po owoce o gładkiej, ciemnozielonej skórce. Jeśli po jej przyciśnięciu, skórka wraca do pierwotnego kształtu, a samo awokado jest miękkie i sprężyste, to owoc jest dojrzały.
By przyśpieszyć proces dojrzewania, należy włożyć owoce do papierowej torby. Najlepiej dołożyć do niej jabłko. Po około 2-3 dniach awokado powinno dojrzeć. Trzeba jednak uważać, by owoce nie zdążyły przejrzeć. Mają one wówczas gorzki i nieprzyjemny smak.