Dobre Rady
4.38 (185)
Tort na letnie przyjęcie. Oto deser doskonały. Jest pełen owoców i fantastycznie orzeźwia. Ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Palce lizać!
arbuz 1 szt.
śmietana 36% 500 ml
cukier puder 1 łyżka stołowa
orzechy włoskie 200 g
wiórki kokosowe 5 łyżek stołowych
truskawki 100 g
borówki 200 g
maliny 200 g
Górę i dół arbuza odetnij. Środek wytnij ostrym nożem, tworząc walec. Wyrównaj go, by był w miarę gładki. To ułatwi nakładanie kremu śmietanowego. Orzechy posiekaj, by powstały małe kawałki.
Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder do smaku. Arbuza wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym z soku. Łyżką nałóż porcje śmietany i rozsmaruj łopatką do masy.
Boki obsyp orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Górę udekoruj wiórkami kokosowymi. Owoce umyj, oczyść z szypułek I ogonków. Większe pokrój. Ułóż dekoracyjnie na wierzchu tortu arbuzowego. Schłodż kilka minut w lodówce lub podawaj od razu.
Porady
Śmietanę można zastąpić serkiem śmietankowym.
Zobacz przepis: tort z ciasta filo z musem czekoladowym