Wietnamska zupa Pho bò

Ocena:

4.53 (188)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Zupa Pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które przygotowuje się na bazie bulionu z dodatkiem makaronu ryżowego i sosu rybnego. Wywar na zupę Pho można przygotować z mięsa wołowego lub drobiowego. Danie to podlega stałym modyfikacjom – dodaje się do niego różne warzywa i przyprawy, w tym m.in. anyż, kardamon czy świeży imbir. Zupa Pho świetnie smakuje serwowana w towarzystwie pulpecików i jajek. Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób jej podania – zwykle serwuje się ją w niewielkiej miseczce i spożywa się ją pałeczkami. Poniżej podajemy przepis na zupę Pho – tradycyjną zupę wietnamską! 

Składniki:

  • wołowina  1.5 kg

  • cebula  4 szt.

  • imbir  100 g

  • biała rzodkiew  400 g

  • goździki  12 szt.

  • anyż  5 szt.

  • kardamon  6 szt.

  • cynamon  2 szt.

  • pieprz  5 g

  • cukier  15 g

  • sos rybny  50 ml

  • sól  5 g

  • makaron ryżowy  200 g

  • tajska bazylia  15 liści

  • kolendra  10 liści

  • papryka chili  1 szt.

  • steki  400 g

  • limonka  1 szt.

Wietnamska zupa pho bò - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na zupę Pho zaczynamy od przygotowania wywaru mięsnego. Najpierw zarówno mięso, jak i kości opłukujemy, osuszamy, tniemy na mniejsze części.  Dalej cebule obieramy, kroimy na ćwiartki lub w grube plastry, imbir (ze skórą) tniemy w grube plastry, tak samo obraną rzodkiew. Wszystkie składniki układamy na dużej płaskiej blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i opiekamy ok. 20 min.

    Składniki wywar pho
  • Krok 2:

    Jeśli cebule lub cokolwiek innego się przypali – nie szkodzi. Zawartość blachy przekładamy do dużego garnka (najlepiej 10-l), zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Wszystkie przyprawy korzenne zawijamy w gazę, wrzucamy do garnka. Przykrywamy, gotujemy na minimalnym ogniu przez 5–6 godz. na początku szumujemy. Przyprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i cukrem. Bulion przecedzamy do innego garnka i utrzymujemy w stanie bliskim zagotowania.

    Sól
  • Krok 3:

    Na dalszym etapie przygotowania zupy Pho szykujemy dodatki: makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, drobno kroimy dymki ze szczypiorem, siekamy bazylię i kolendrę oraz chili. Wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki (najwygodniej, jeśli będzie zmrożona tak jak na carpaccio – wkładamy do zamrażalnika na 30–45 min). Albo obsmażamy je błyskawicznie, albo zostawiamy na surowo. Do miseczek rozkładamy po porcji makaronu, kiełków, dymki i ziół oraz plasterki mięsa, zalewamy niemal gotującym się wywarem. W osobnych miseczkach stawiamy ćwiartki limonki i nasz zamarynowany czosnek z chili do przyprawiania swoich porcji.

    Pho

Porady

  • Do przygotowania bulionu wołowego, który jest ważną częścią naszej zupy Pho radzimy wykorzystać: żeberka wołowe lub cielęce, ogon wołowy, szponder wołowy oraz dwie kości szpikowe cielęce. 
  • Jednym ze składników wymienianych w naszym przepisie na zupę Pho jest biała rzodkiew. Możemy ją opcjonalnie zastąpić rzepą daikon, czyli rzodkiewką japońską, która, pod względem wizualnym, bardziej przypomina pietruszkę. 
  • Ważnym składnikiem naszej zupy Pho jest marynowany czosnek, który najlepiej przygotować co najmniej 2-3 dni przed planowanym przygotowaniem tego wietnamskiego dania: ząbki obieramy, kroimy na jak najcieńsze plasterki, tak samo kroimy papryczki chili (pestki zostawiamy). Zagotowujemy ocet ryżowy z gorczycą, doprawiamy do smaku cukrem i solą (powinien być słodkawy), do wrzącego wrzucamy czosnek i chili, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zawartość rondelka przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa Pho – tradycyjne danie kuchni wietmanskiej 


Zupa Pho to tradycyjna zupa wietnamska, która uchodzi za wizytówkę kuchni azjatyckiej. W zależności od preferencji można przygotowywać ją na bazie bulionu drobiowego (z kurczaka) lub bulionu wołowego. Danie to często nazywa się azjatyckim rosołem, chociaż z naszym rodzimym rosołem tak naprawdę niewiele ma wspólnego. Zupa Pho jest bardzo klarowna i stosunkowo chuda. Jej podstawą jest bulion, makaron ryżowy, sos rybny oraz kolendra. W ramach ciekawostki można podać, że powstała ona w północnej części Wietnamu w XX w., więc jej historia jest stosunkowo młoda. Wyróżnia się dwa podstawowe typy tej zupy wietnamskiej: Pho bo – wariant z wołowiną, Pho ga – wariant z kurczakiem

Za charakterystyczny i trudny do podrobienia smak zupy Pho odpowiada sos rybny oraz wyraziste przyprawy – kolendra, imbir, anyż, kardamon. Często wzbogaca się ją poprzez dodatek mięsny (np. ze steka wołowego, jak w przypadku naszego przepisu) oraz jajko, które można podawać w różnej postaci (np. w formie jajka w koszulce czy jajka sadzonego). Ważnym elementem w kuchni wietnamskiej jest sposób serwowania zupy Pho – podaje się ją w małej miseczce oraz spożywa się ją za pomocą pałeczek. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne