Sałatka cezar z pstrągiem / fot. Olimpia Davies
4.53 (199)
Sałatka cezar niejedno ma imię! W wersji tradycyjnej zwykle podajmy ją z kurczakiem, ale my postanowiliśmy spróbować czegoś trochę innego. Poniżej znajdziecie znakomity przepis na sałatkę cezar z pstrągiem. To pomysł na łatwy i szybki obiad - domownicy z pewnością docenią waszą kreatywność w kuchni. Taka sałatka cezar może być również serwowana na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Zaskoczycie ich zupełnie nową wersją czegoś, co pewnie dobrze znają.
kromka chleba 4 szt.
czosnek mielony 1 szczypta
zioła 1 szczypta
pstrąg 2 szt.
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
boczek wędzony 4 plastry
jajka 2 szt.
sałata rzymska 2 szt.
awokado 1 szt.
parmezan 3 łyżki stołowe
jogurt naturalny 3 łyżki stołowe
majonez 3 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
czosnek 1 ząbek
anchois 1 szt.
Kawałki pieczywa spryskujemy oliwą, mieszamy z czosnkiem i ziołami i smażymy na złoto na patelni grillowej, odkładamy. Filety z pstrąga oprószamy solą, spryskujemy oliwą i smażymy na tej samej patelni, aż się zezłocą i staną chrupiące.
Spryskujemy sokiem z cytryny i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelni wysmażamy na chrupiąco boczek, smażymy sadzone jajka. Z majonezu, jogurtu, oliwy, czosnku, anchois, łyżki soku z cytryny i łyżki parmezanu miksujemy sos. Na talerzu układamy pojedyncze liście sałaty, plasterki awokado, filety z pstrąga, boczek, płatki parmezanu. Polewamy sosem, posypujemy grzankami.
Porady
W przepisie na sałatkę cezar z pstrągiem wykorzystujemy:
- chleb - może być czerstwy, zastąpić można go ciabattą lub chlebem włoskim
- zioła - włoskie
- awokado - pokrojone w plasterki
- czosnek - przeciśnięty przez praskę
Zobacz też: kanapka jak sałatka cezar
Sałatka cezar z pstrągiem to wariacja na temat sałatkowego klasyka. Wystarczy jednak zamienić rybę na pierś z kurczaka, aby wrócić do klasycznej wersji przepisu. Nie musimy też dawać do sałatki awokado - w naszym przepisie jego delikatna, kremowa konsystencja świetnie kontrastuje z chrupiącą rybą. Podstawowymi składnikami, świadczącymi o tym, że mamy do czynienia z sałatką cezar są grzanki, parmezan i sałata rzymska. Z resztą dodatków warto eksperymentować. Podobno sałatkę cezar wymyślił włoski kucharz, kiedy okazało się, że musi zaimprowizować posiłek z tego, co zostało mu w spiżarni. Proste połączenia zawsze są najlepsze!