Domek z piernika

Ocena:

4.5 (168)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • trudny

Domek z piernika to znacznie więcej niż tylko bożonarodzeniowy deser, bowiem jest to również efektowna dekoracja świąteczna, w której przygotowanie warto zaangażować całą rodzinę. Przepis ten jest pracochłonny, dlatego warto zarezerwować sobie wcześniej więcej czasu. Zobaczcie jak go zrobić!

Składniki:

  • mąka  700 g

  • kakao  40 g

  • jajka  1 szt.

  • soda oczyszczona  5 g

  • amoniak  2 g

  • przyprawa do piernika  20 g

  • sól  2 g

  • masło  100 g

  • miód  320 g

  • cukier  440 g

  • mleko  60 ml

  • białka  2 szt.

  • cukier puder  500 g

  • sok z cytryny  10 ml

Domek z piernika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepis na domek z piernika zaczynamy od przygotowania ciasta: W garnku zagotowujemy mleko z dodatkiem 220 g cukru, następnie dodajemy masło, miód oraz kakao i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już ostudzona, wbijamy do niej jajko, a następnie przesianą przez sito mąkę i sodę z amoniakiem. Wszystko zaganiatamy i odstawiamy na całą dobę.  

    wałkowanie
  • Krok 2:

    Przygotowujemy szablony z papieru, dzięki którym łatwiej będzie nam wykroić idealnie równe ścianki i dach domku. Możemy skorzystać z gotowych wzorów, dostępnych w internecie lub rozrysować własny szablon. Na ścianach wycinamy otwory na okna i drzwi, natomiast blaty, które mają być dachem, możemy dodatkowo ozdobić odciskając na nich kształt dachówek. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy wszystkie elementy i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Puste miejsca na okna domku wypełniamy rozgniecionymi landrynkami. Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 10 minut.  

    Kiedy ciasto się piecze przygotowujemy lukier i karmel.


    Lukier: W wysokiej misce ubijamy białka i powoli, partiami dosypujemy do nich cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny.
    Karmel: Do garnka wsypujemy 220 g cukru i powoli rozpuszczamy, aż zamieni się w złocisty karmel. 

    wycinanie-ciasta
  • Krok 3:

    Upieczone części domku z piernika zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie układamy wszystko i sklejamy jeszcze gorącym karmelem. Najlepiej składać domek na płaskiej powierzchni, na przykład desce do krojenia lub tacy.  Sklejony domek możemy przytrzymać czymś (na przykład szklankami), aby ścianki i dach dobrze się złączyły i zastygły. 

    składanie-domku
  • Krok 4:

    Gotowy domek z piernika dekorujemy lukrem, którym nie tylko rysujemy po piernikowych ścianach i dachu, ale także możemy na niego przyklejać dodatkowe ozdoby. W tej roli sprawdzą się drobne słodycze, bakalie, a także gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Z pozostałego lukru robimy śnieg dookoła domku. Po udekorowaniu domku odstawiamy go do całkowitego wyschnięcia.

    lukrowanie-domku

Porady

  • Do przygotowania deseru według naszego przepisu niezbędny jest szablon do domku z piernika. Można kupić go w sklepie (należy szukać pod nazwami „zestaw wykrawaczy – domek z piernika lub szopka z piernika” czy też „zestaw foremek do domku z piernika"). Opcjonalnie taki szablon można też pobrać gotowy z internetu lub przygotować samodzielnie. 
  • Wskazaną w naszym przepisie przyprawę do piernika możemy zastąpić przyprawą korzenną lub ewentualnie mieszanką: cynamonu, goździków, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. 
  • Przy przygotowaniu chatki z piernika rekomendujemy wykorzystać amoniak spożywczy, który z powodzeniem możemy zastąpić np. proszkiem do pieczenia. 
  • Przy przygotowaniu domku z piernika warto mieć na uwadze, by lukier był bardzo gęsty – pełni on funkcję kleju, spajającego wszystkie elementy chatki. 
  • Domek z piernika jest nie tylko pysznym deserem, ale również niezwykle efektowną dekoracją, którą możemy wykorzystać jako ozdobę na nasz świąteczny stół. Przed tym jednak warto ją wzbogacić, dodając do niej różne kolorowe dekoracje – świetnie sprawdzą się landrynki, draże, cukrowe laski, a także takie ozdoby spożywcze jak: perełki, posypki, gwiazdki. Do narysowania np. dachówki na dachu chatki z piernika świetnie sprawdzą się spożywcze pisaki. Możemy wykorzystać również różnokolorowe polewy czekoladowe. 

Domek z piernika to świetny pomysł na dekorację. Sprawdź też nasz przepis na pierniki świąteczne.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić domek z piernika? 


Zanim zabierzemy się za przygotowanie chatki z piernika, to warto uświadomić sobie, że jest to czynność pracochłonna, która wymaga sporej dawki cierpliwości. Najłatwiejszym elementem jest przygotowanie samego ciasta – wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami zawartymi w naszym przepisie na domek z piernika. Prawdziwa zabawa cukiernicza zaczyna się od wycięcia odpowiednich wymiarów domku za pomocą szablonu do chatki z piernika. Rekomendowanym rozwiązaniem jest wycinanie poszczególnych elementów naszego domku już na blasze do pieczenia – dzięki temu nie będziemy mieć trudności z ich przeniesieniem. Wszystkich elementów domku z piernika nie jesteśmy w stanie upiec za jednym razem, dlatego też warto po porcjować sobie ciasto – na 3 lub 4 części i te niewykorzystywane w danym momencie przechowywać w lodówce. Upieczone części domku z piernika przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kolejnym elementem jest nałożenie lukru (najlepiej jeszcze przed składaniem domku) za pomocą rękawów lub worków cukierniczych. „Klejem” naszego domku z piernika może być zarówno karmel, jak i lukier (możemy też wykorzystać oba te składniki – tak jak rekomendujemy to w naszym przepisie). Warto jednak pamiętać, że lukier, który wykorzystujemy do składania domku z piernika powinien być bardzo gęsty. Sama czynność składania domku nie jest zbyt skomplikowana (o ile wszystkie elementy mają prawidłowe rozmiary i pasują do siebie). Warto jednak posiłkować się podpórkami. Na początku należy zabrać się za ściany, a następnie – po odczekaniu kilkunastu minut – dopiero za dach. 


Wskazówka: Jeśli nasz domek z piernika będzie pełnił wyłącznie funkcję dekoracyjną, to możemy użyć składników gorszej jakości i np. zamiast masła wykorzystać margarynę. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne