Tiramisu z malinami

Ocena:

4.43 (192)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Tiramisu z malinami to owocowa wersja popularnego włoskiego deseru. To świetny pomysł na letnie ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a dodane owoce można zmieniać i łączyć, w zależności od tego, na co mamy ochotę. Ten zimny deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, a jeśli pominiemy kawę i alkohol, można go podać również na przyjęciu dla dzieci. Tiramisu z malinami podane w pucharkach lub szklankach to także idealna opcja na imprezy.

Składniki:

  • mascarpone  250 g

  • śmietana 30%  200 ml

  • jajka  2 szt.

  • cukier  25 g

  • maliny  200 g

  • kawa  30 g

  • woda  150 ml

  • amaretto  1 łyżeczka

  • biszkopty  6 szt.

  • świeża mięta  2 gałązki

Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kremowa masa na tiramisu: ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i płynną śmietanę. Miksujemy do sztywnej konsystencji. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Delikatnie łączymy z masą. Kawę zaparzamy, moczymy w niej biszkopty - zostawiając kilka do dekoracji. 3/4 malin blendujemy.

    Tiramisu
  • Krok 2:

    Składanie tiramisu: biszkopty nasączone kawą dzielimy na mniejsze kawałki  i umieszczamy na dnie słoiczka lub pucharka, polewamy ok. 1 łyżką kawy z amaretto, nakładamy mus malinowy, a na niego masy z mascarpone. Powtarzamy do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być krem.

    Tiramisu
  • Krok 3:

    Podanie: w środek tiramisu możemy włożyć suchy biszkopt typu lady fingers. Dodatkowo wierzch obsypujemy kakao, a na nim układamy maliny świeże lub mrożone. Z podanej proporcji wyjdą nam 3-4 desery, w zależności od wielkości naczynia, w którym będziemy rozkładać składniki.

    tiramisu-z-malinami

Porady

  • Jeśli nie mamy jajek lub nie lubimy deserów z surowymi jajkami, możemy je bez problemu pominąć - wtedy krem przygotowujemy z dobrze ubitej śmietanki, cukru (można zamienić zwykły cukier na cukier puder - 1-2 łyżki) i serka mascarpone. Polecamy zapoznać się z dokładnym przepisem na tiramisu bez jajek.
  • Żółtka ubijamy możliwie krótko, żeby wytworzyło się jak najmniej pęcherzyków powietrza, inaczej nasz krem do tiramisu z malinami może mieć problem z tężeniem.
  • Mascarpone łączy z masą powoli i najlepiej drewnianą łyżką - dużo powietrza spowoduje, że tiramisu stanie się płynne.
  • Jeśli krem na tiramisu się zwarzy, należy włożyć go do kąpieli wodnej i ucierać mikserem, aż nabierze pożądanej konsystencji.
  • Tiramisu z malinami warto przed podaniem wstawić na chwilę do lodówki, żeby się schłodziło.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tiramisu z malinami - świeże czy mrożone?

Jeśli nie jesteśmy w sezonie malinowym, a nadal mamy ochotę na taki przysmak, to możemy użyć do przepisu mrożonych owoców. Wystarczy zagotować je z cukrem, aż uzyskamy mus i przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji, możemy go dodatkowo zmiksować. Później wystarczy tylko przełożyć nasączone płynem biszkopty najpierw masą z mascarpone, a potem musem malinowym i gotowe!

Tiramisu bez kawy

Jeśli przygotowujemy przepis na tiramisu malinowe z myślą, że będą nim zainteresowane dzieci lub osoby, które kawy nie piją, można biszkopty nasączyć czymś innym. Dobrze sprawdzi się:

  • mocna, gorzka herbata,
  • kawa zbożowa typu inka,
  • rozpuszczona w mleku gorzka czekolada,
  • woda z cytryną,
  • rozcieńczony z wodą syrop owocowy, ale trzeba uważać, żeby deser nie był za słodki, ponieważ masa z mascarpone cukier.

Tiramisu z owocami

Zamiast malin można do przepisu na tiramisu dodać inne sezonowe owoce. Ciekawie będzie smakować na przykład z:

  •  truskawkami,
  • borówkami,
  • jagodami,
  • porzeczkami, które dobrze zrównoważą słodki krem,
  • brzoskwiniami,
  • wiśniami,
  • mango.

Ile trzymać tiramisu w lodówce?

Nasze tiramisu z owocami warto przed podaniem chłodzić w lodówce 1-2 dni, żeby smaki się przegryzły - wtedy będzie najsmaczniejsze. Po przygotowaniu deser może przeleżeć w lodówce do 4 dni, jeśli do przepisu użyliśmy jajka.

Tiramisu z owocami w pucharkach

Jeśli nie chcemy mieć problemu z porcjowaniem tiramisu owocowego, możemy przygotować je w szklankach, pucharkach lub głębokich miseczkach. Sposób przygotowania się nie zmienia, a my oszczędzimy sobie czasu na krojenie deseru. Alternatywą jest tort tiramisu, który wygląda niezwykle efektownie podany na uroczyste okazje.

Czego użyć zamiast mascarpone?

Jeśli nie znaleźliśmy w sklepie serka mascarpone, którego używamy do przepisu na tiramisu, możemy zastosować zamiast niego inny ser. Do tiramisu z owocami możemy użyć na przykład ricotty (proporcja taka sama jak w przypadku mascarpone) lub zwykłego półtłustego serka twarogowego. Twaróg ma więcej białka niż oryginalny serek mascarpone i aż 10 razy mniej tłuszczu. Jeśli posiadamy tylko połowę serka potrzebnego do przepisu na tiramisu malinowe również jest na to rada - masę można przygotować, łącząc serek mascarpone z dobrze ubitą śmietanką 36% w proporcji pół na pół.

Ile kalorii ma porcja malinowego tiramisu?

Porcja 100 gram tiramisu malinowego ma około 570 kcal. Aby nieco zmniejszyć kalorie w naszym deserze możemy sięgnąć po lżejsze zamienniki serka mascarpone, dodajmy więcej owoców, a żeby tiramisu było nieco zdrowsze - cukier zamieńmy na syrop z agawy, cukier brązowy lub syrop klonowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne