Ewa Niepytalska

Mai tai – egzotyczny drink z rumem

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Mai tai to cytrusowy drink z rumem i aromatem migdałów. Należy do znanych i lubianych koktajli, dlatego w barach na całym świecie można spotkać wiele jego różnych wariantów smakowych. Ważne, żeby wyczuwalna była w nim goryczka orzechów, słodycz pomarańczy i cytrusowa świeżość limonki. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić drink mai tai. Przepis przyda Wam się podczas wakacyjnej imprezy w hawajskim stylu.

Składniki:

  • rum  50 ml

  • likier pomarańczowy  10 ml

  • amaretto  10 ml

  • limonka  1 szt.

  • lód  10 kostek

Mai tai – egzotyczny drink z rumem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: lód rozdrabniamy za pomocą blendera o dużej mocy lub kruszarki. Limonkę toczymy dłonią po blacie kuchennym, żeby puściła sok, przekrajamy ją na pół i wyciskamy. 

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: do shakera wypełnionego lodem wlewamy 30 ml rumu białego i 20 ml ciemnego, likier pomarańczowy, amaretto oraz sok z limonki. Energicznie potrząsamy, żeby wymieszać składniki i schłodzić koktajl. 

  • Krok 3:

    Podanie: zawartość shakera przelewamy do wysokiej szklanki. Dekorujemy drink mai tai według uznania – na przykład plasterkiem ananasa, limonką i miętą. 

Porady

  • Jaki rum do mai tai jest najlepszy? Proponujemy połączenie odmiany białej i złotej lub ciemnej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć wyłączenie srebrnego rumu. Drink będzie miał wtedy jaśniejszą barwę i nie będzie w nim wyczuwalny karmelowy aromat 
  • Zamiast likieru amaretto można wykorzystać orszadę (napój sporządzany z migdałów, cukru i wody różanej lub pomarańczowej) lub falernum – pochodzący z Barbadosu syrop, w którym znajdują się także nuty limonki, imbiru i przypraw korzennych
  • Istotnym składnikiem tego egzotycznego drinka z rumem jest likier pomarańczowy. Można wykorzystać zapasy słodkiego alkoholu domowej roboty, ale najlepiej sprawdzi się trunek typu triple sec, a szczególnie cointreau. Smakosze koniaku powinni zamienić go na grand marnier – francuski likier często wykorzystywany w cukiernictwie.  
  • Żeby zrobić bezalkoholowy drink mai tai, wykorzystajmy podobne połączenia smakowe bez żadnych procentów. Sprawdzi się na przykład kompozycja soku pomarańczowego, soku anansowego i grenadyny. Syrop migdałowy „bez prądu” można kupić w sklepach z zaopatrzeniem dla barmanów i baristów.  
  • Pomysłowi gospodarze, którzy potrzebują idealnego drinka na tematyczne przyjęcie tropikalne, nie muszą już dłużej szukać. Jako słodka atrakcja imprezy doskonale sprawdzi się mai tai. Drink najlepiej prezentuje się w wysokim naczyniu w stylu tiki, ale można też użyć szklanki typu highball lub tumbler.  
  • Miłośnikom wszelkich trunków z rumem polecamy wypróbowanie takich klasyków jak daiquiri, mojito lub cuba libre drink.  
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne