Getty Images/iStock
5 (4)
Bellini to jeden z popularniejszych i najprostszych w przygotowaniu włoskich drinków. Orzeźwiający koktajl z dojrzałych, soczystych brzoskwiń oraz dobrze schłodzonego, musującego wina to świetny aperitif, który możemy serwować nie tylko latem. Doskonale pasuje do lekkich ciast i deserów owocowych. Możemy również tworzyć własne warianty tego koktajlu, eksperymentując z owocami. Sprawdźcie ten prosty przepis na drink bellini i cieszcie się jego smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
brzoskwinie 100 g
wino musujące 500 ml
Składniki wcześniej należy dobrze schłodzić w lodówce.
Brzoskwinie (wybieramy jak najbardziej miękkie i dojrzałe) myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Odkrawamy dwa niewielkie plasterki i odkładamy je na bok (posłużą nam do dekoracji). Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych brzoskwiń, możemy zastąpić je tymi z puszki.
Resztę brzoskwini umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy szklankę białego musującego wina (najlepsze będzie prosseco, możemy je także zastąpić szampanem) i dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie puree. Następnie dolewamy pozostałe wino i ponownie miksujemy.
Bellini przelewamy do wysokich kieliszków lub szklanek (możemy je wcześniej dodatkowo schłodzić w lodówce – drink pozostanie dłużej zimny), a brzeg dekorujemy plasterkami brzoskwini. Warto również wrzucić kawałki owoców do środka koktajlu, co sprawi, że będzie wyglądał jeszcze bardziej apetycznie.