Sos teriyaki

Ocena:

4.42 (210)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos teriyaki w oryginalnej japońskiej recepturze przygotowany jest na bazie sosu sojowego, cukru i słodkiego wina ryżowego mirin. Jest doskonały jako dodatek do spring-rollsów, sajgonek, wegetariańskich szaszłyków i grillowanych warzyw. Słodko–słony sos teriyaki świetnie smakuje z rybą, a także jako marynata do mięs: kurczaka, indyka lub wołowiny.

Składniki:

  • czosnek  1 ząbek

  • korzeń imbiru  5 g

  • woda  100 ml

  • wino ryżowe  30 ml

  • sos sojowy  60 ml

  • cukier trzcinowy  60 g

Sos teriyaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek: obieramy, siekamy, a następnie rozcieramy na miazgę w moździerzu.

  • Krok 2:

    Imbir: obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 3:

    Gotowanie: do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, słodkie wino ryżowe, sos sojowy, cukier trzcinowy, roztarty czosnek i imbir. Sos teriyaki doprowadzamy do wrzenia, po czym podgrzewamy na małej mocy palnika przez ok. 25 min.

  • Krok 4:

    Podawanie: ciepłym sosem polewamy smażone lub grillowane mięsa. Możemy też odstawić go do ostygnięcia i serwować na zimno.

Porady

  • Sos teriyaki można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nawet do 2 tygodni.
  • Wino ryżowe mirin (zwane też słodkim sake) możemy zastąpić innym, łatwiej dostępnym alkoholem, np. wódką.
  • Do sosu najlepiej pasuje jasny sos sojowy. Możemy także dodać goździki.
  • Gotowy sos teriyaki powinien poleżeć w lodówce przez co najmniej kilka godzin, zanim podamy go jako dodatek do dania.
  • Przygotowany zgodnie z tym przepisem sprawdza się jako marynata do mięs lub warzyw w kuchni wegetariańskiej. Jest doskonały do marynowania tofu lub kotletów sojowych.
  • Dania z marynatą teriyaki można posypać prażonym sezamem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sos teriyaki – japońska receptura

Sos teriyaki, tuż obok sojowego, to najpopularniejszy dodatek do dań kuchni japońskiej. Jego nazwa jest kombinacją dwóch słów: „tare” oznaczające cukier oraz „yaki”, które odnosi się do sposobu przygotowywania potraw na grillu.

Początkowo stosowano go do marynowania ryb, a dopiero pod wpływem innych kultur zaczęto przygotowywać z nim dania mięsne. Według tradycyjnego japońskiego przepisu, sos teriyaki przygotowuje się na bazie trzech podstawowych składników: sosu sojowego, cukru oraz mirin – słodkiego wina ryżowego do gotowania o niskiej zawartości alkoholu.

Warianty sosu teriyaki

Tradycyjny przepis na sos teriyaki był wielokrotnie zmieniany i modyfikowany. Na przykład na Hawajach dodaje się do niego odrobinę soku z ananasa. W innych państwach do sosu dodaje się sezam, czosnek, a zamiast tradycyjnego wina ryżowego, wykorzystuje się słodkie wino z winogron.

Warto podkreślić, że sos teriyaki jest niskokaloryczny, ale za to zawiera sporą ilość sodu i cukrów prostych, więc nie jest zdrowy w nadmiarze.

Dania teriyaki

W latach 60. XX wieku sos teriyaki stał się bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Zaczęło się od Seattle, które uznawane jest za kolebkę dań z charakterystyczną marynatą, takich jak:

Sos teriyaki jest uniwersalny. Można go z powodzeniem wykorzystać do wielu różnych dań, a nawet deserów. W Japonii podawany jest jako dodatek do sushi, ale świetnie smakuje także do innych potraw kuchni azjatyckiej:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne