Żurek z makaronem
Dzisiaj żurek inaczej .
Dodany przez:
laleczka20
Składniki
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw ( wywar zrobiłam na korpusie i marchewce ,pietruszce ,seler)
- 1 l żuru (zakwasu z żytniej mąki)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka startego chrzanu
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżki majeranku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- sól i pieprz mielony do smaku
- makaron 200 gram
Przygotowanie
- Wywar z mięsa wlałam do garnka, dodałam , liść laurowy i ziarna pieprzu. Gotowałam pół godziny, wlałam zakwas i gotowałam na wolnym ogniu przez 20 min. Dodałam chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i majeranek. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Makaron ugotowałam osobno. Wkładałam do miseczek i zalewałam żurkiem .
Komentarze