Żurek z jajkiem i białą kiełbasą

Żurek jest szybki do przyżądzenia, a do tego sycący.

dodany przez: karolina860

Zupy żurek dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 222 głosów)


Składniki:

  • biała kiełbasa
  • parę suszonych grzybków
  • warzywa na wywar: marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora
  • butelka żurku (ewentualnie barszczu białego)
  • pieprz, sól, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy
  • 3 zębki czosnku
  • 4 jajka
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Do garnka z wodą wrzucamy warzywa (marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera). Dodajemy parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz, sól vegetę oraz parę grzybków. Gotujemy wywar około 20 minut. Białą kiełbasę myjemy i wrzucamy do gotującego się wywaru. Po około 15 minutach wlewamy żurek z butelki, doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Na koniec wciskamy 3 ząbki czosnku. Podować z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy