Tradycyjny żurek z jajkiem

Ocena:

4.44 (185)

  • 30 min.
  • dla 3 osób
Muszę przyznać, że to mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:)

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 por,
  • kawałek selera,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 1/2kg białej kiełbasy,
  • ok. 100g wędzonego boczku,
  • 1/2 l zakwasu na żurek,
  • 1 łyżka stołowa chrzanu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 dużej śmietany,
  • 2-3 łyżeczki majeranku,
  • 4 jajka.

Tradycyjny żurek z jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę.
  • 2. Wlewamy 2 l wody do garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora.
  • 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy.
  • 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy.
  • 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy.
  • 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę.
  • 7. Doprawiamy do smaku.
  • 8. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy i dodajemy na koniec do zupy wlanej na talerze;)
  • Po więcej przepisów zapraszam na swojego bloga: http://kuchniapelnapasji.blogspot.com
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne