Żurek wielkanocny

Bez tradycyjnego żurku nie wyobrażam sobie wielkanocnego obiadu.

barszcz białyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 100 ml śmietany 12%
  • 100 ml maślanki
  • 4 jajka
  • 3-4 kawałki białej kiełbasy
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, kucharek, magi

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wodę zagotować z zielem angielskim. Śmietanę i maślankę połączyć z mąką, dokładnie wymieszać, wlać do gotującej się wody. Mieszać i jeszcze raz zagotowa. Doprawić do smaku podanymi przyprawami.
  • Jajka ugotować na twardo. Kiełbase pokroić w plasterki i podsmarzyć. Jajkiem i białą kiełbasą udekorować żurek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy