""Żurek w chlebie""
Tradycyjna potrawa wielkanocna
Dodany przez:
monia2005
Składniki
- półtora litra wywaru warzywnego
- 2 cebule
- 4 białe kiełbasy
- 30 dag wędzonego boczku
- pół litra zakwasu
- łyżka chrzanu
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela
- 5 ziaren pieprzu
- 5-6 ziemniaków
- 100 ml śmietany kremowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól,pieprz , 1 łyżka majeranku,chleb najlepiej okrągły
Przygotowanie
- Do wywaru wrzucamy liście laurowe,ziele,ziarna pieprzu ,ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.Białą kiełbasę zaparzamy ,kroimy w plastry podsmazamy ,wędzonkę kroimy w kosteczkę,cebule w piórka i równiez podsmazamy,dodajemy do wywaru .Dodajemy chrzan,solimy ,pieprzymy.Na koniec dodajemy zakwas,śmietanę,oraz majeranek.
- Z chlebka odcinamy góre wyjmujemy miąż ,wkładamy do piekarnika na 8-10 min.
- Żurek podajemy w podpieczonym chlebku.
Komentarze