Żurek staropolski z makaronem

Zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem.

dodany przez: Gastrosfera gastrosfera

Zupy żurek dania mięsne

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)


Składniki:

  • - kości wędzone od schabu - ½ kg
  • - marchew - 1 średnia szt.
  • - seler - ½ średniej szt.
  • - woda - ok. 2,5l
  • - liść laurowy - 3 szt.
  • - ziele angielskie - 5-6 ziarnek
  • - gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
  • - śmietana kwaśna 18% - 300ml
  • - sól, pieprz do smaku
  • - czosnek - 3 ząbki
  • - biała kiełbasa surowa - ½ kg
  • - jajka ugotowane na twardo
  • - Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
  • 2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
  • 3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
  • 4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.
  • Smacznego!
  • Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
  • Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy