Żurawinowy kisiel

Pyszny domowy deser dla naszych milusińskich i nie tylko.

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 167 głosów)

Składniki:

  • żurawiny 150 g
  • mąka ziemniaczana 6-8 dag
  • cukier 10 dag
  • ewent. miód - 4 łyżeczki
  • bita śmietana - niekoniecznie,
  • owoce z konfitury,
  • lub pozostałe z nalewek - jeśli kisiel ma być dla dorosłych.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żurawiny starannie opłukać, rozgnieść drewnianą łyżką, zalać trzema szklankami wody, zagotować i przecedzić.
  • Wywar osłodzić miodem lub cukrem.
  • Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody i - ciągle mieszając -wlać do osłodzonego, gotującego się wywaru z żurawin (jeśli kisiel będzie za gęsty trzeba dolać odrobinę wrzątku).
  • Rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek.
  • Ozdobić bitą śmietaną i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy