Żurawinowe kopytka

Smaczna odmiana zwykłych kopytek

PierogiKluskikopytkaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 180 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g żurawiny suszonej (najlepiej konserwowanej tylko cukrem)
  • 1 małe jajko
  • serek twarogowy mielony 1 łyżka
  • mąka pszenna (tyle co 1/4 ziemniaków)
  • mąka amarantusowa 1 kopiata łyżka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wodzie.
  • 2.
  • Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
  • 3.
  • 120 gram żurawiny dusimy około 1-2 minut na małym ogniu z 1/3 szklanki wody, tak by żurawina była soczysta. Miksujemy całość zurawiny z wodą na mus.
  • 4.
  • Z pozostałych 80 g żurawiny przygotowujemy sosik - dusimy żurawinę z połową szklanki wody, aż powstanie lekko gęsty sos i tez miksujemy.
  • 5.
  • Ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy, wyciągamy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną, wyrównujemy oraz dosypujemy łyzkę mąki amarantusowej. Wbijamy małe jajko, dodajemy serek twarogowy i wczesniej zmiksowany mus żurawinowy (ten ze 120 gram żurawiny).
  • 6.
  • Wszystkie te składniki dokładnie wyrabiamy w misce ręką.
  • 7.
  • Formujemy z ciasta wałeczki, a z nich kopytka.
  • 8.
  • Gotujemy tylko do wypłynięcia we wrzątku. Podajemy polane sosikiem żurawinowym.
  • Rady: Ja kupuję żurawinę suszoną konserwowaną tylko cukrem. Staram się nie kupować tej konserwowanej innymi "substancjami".
  • Jeżeli ktoś nie ma mąki amarantusowej, obejdzie sie bez niej. Ja lubię do kopytek dodać tej mąki dla urozmaicenia posiłku w walory odżywcze.

Porady

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy