Żurawinowe kopytka

Smaczna odmiana zwykłych kopytek

Dodany przez:

Żurawinowe kopytka

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 200 g żurawiny suszonej (najlepiej konserwowanej tylko cukrem)
  • 1 małe jajko
  • serek twarogowy mielony 1 łyżka
  • mąka pszenna (tyle co 1/4 ziemniaków)
  • mąka amarantusowa 1 kopiata łyżka

Przygotowanie

  1. 1.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wodzie.
  3. 2.
  4. Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Studzimy.
  5. 3.
  6. 120 gram żurawiny dusimy około 1-2 minut na małym ogniu z 1/3 szklanki wody, tak by żurawina była soczysta. Miksujemy całość zurawiny z wodą na mus.
  7. 4.
  8. Z pozostałych 80 g żurawiny przygotowujemy sosik - dusimy żurawinę z połową szklanki wody, aż powstanie lekko gęsty sos i tez miksujemy.
  9. 5.
  10. Ziemniaki przekładamy do miski, uklepujemy, wyciągamy 1/4 i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną, wyrównujemy oraz dosypujemy łyzkę mąki amarantusowej. Wbijamy małe jajko, dodajemy serek twarogowy i wczesniej zmiksowany mus żurawinowy (ten ze 120 gram żurawiny).
  11. 6.
  12. Wszystkie te składniki dokładnie wyrabiamy w misce ręką.
  13. 7.
  14. Formujemy z ciasta wałeczki, a z nich kopytka.
  15. 8.
  16. Gotujemy tylko do wypłynięcia we wrzątku. Podajemy polane sosikiem żurawinowym.
  17. Rady: Ja kupuję żurawinę suszoną konserwowaną tylko cukrem. Staram się nie kupować tej konserwowanej innymi "substancjami".
  18. Jeżeli ktoś nie ma mąki amarantusowej, obejdzie sie bez niej. Ja lubię do kopytek dodać tej mąki dla urozmaicenia posiłku w walory odżywcze.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem

obiad przekąska kolacja dla dzieci Kopytka kluski żurawina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze