Żurawinowa ćwikła z chrzanem :

Moja Prababcia robiła ćwikły o różnych smakach .

Sosyćwikła

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1 średni buraczek ćwikłowy
  • 10 dag tartego chrzanu
  • Sól
  • Miód płynny
  • Sok z cytryny
  • 2 łyżki konfitury do mięs z żurawiny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny ( jeśli jest za sucha to wcześniej namoczyć )

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Rozpoczynamy od przygotowania podstawowej ćwikły .W zasadzie jest to standardowy przepis tyle , ze nie używam cukru a miód ( jest zdrowszy ).
  • Buraczki ugotować do miękkości  w łupinach . Obrać . Utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Wymieszać z  utartym chrzanem . Doprawić solą , miodem, sokiem z cytryny .
  • Dodać do smaku konfitury żurawinowej ( takiej jak do mięs ) + suszone żurawiny .Doskonała o ostro-winnym smaku. Pasuje do mięs , wędlin i pasztetów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy