Żur z ziemniakami

Zalewajka śląska

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 500 ml. zakwasu
  • 1 kość wędzona wieprzowa
  • 30 dag. boczku wędzonego gotowanego
  • 2 średnie cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 ziela angielskiego
  • sól,pieprz,maggi,majeranek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

  1. Do 5L. garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość,ziele,liść laurowy,lekko solimy.Gotujemy wywar ok.1h.W między czasie płuczemy obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy.Robimy pure .Boczek kroimy w drobniejszą kostkę,cebule obieramy i też kroimy w kostkę.Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy skwarki dodajemy cebulę lekko rumienimy,mieszamy z ziemniakami.Z wywaru wyjmujemy kość odstawiamy do ostygnięcia obieramy z mięska i wrzucamy je do wywaru.Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy i dodajemy razem z zakwasem do wywaru.Przegotowujemy,doprawiamy do smaku.Na talerz nakładamy ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy żurem.SMACZNEGO.
zupa zakwas cebula boczek ziemniaki żur
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze