Żur z ziemniakami

Zalewajka śląska

dodany przez: buciol78 buciol78

zupy żur dania mięsne zakwas

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 192 głosów)

Składniki:

  • 500 ml. zakwasu
  • 1 kość wędzona wieprzowa
  • 30 dag. boczku wędzonego gotowanego
  • 2 średnie cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 3-4 liścia laurowego
  • 3-4 ziela angielskiego
  • sól,pieprz,maggi,majeranek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek koperku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Żur z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do 5L. garnka wlewamy wodę,wrzucamy kość,ziele,liść laurowy,lekko solimy.Gotujemy wywar ok.1h.W między czasie płuczemy obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości odcedzamy.Robimy pure .Boczek kroimy w drobniejszą kostkę,cebule obieramy i też kroimy w kostkę.Rozgrzewamy patelnię wrzucamy boczek wytapiamy skwarki dodajemy cebulę lekko rumienimy,mieszamy z ziemniakami.Z wywaru wyjmujemy kość odstawiamy do ostygnięcia obieramy z mięska i wrzucamy je do wywaru.Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy i dodajemy razem z zakwasem do wywaru.Przegotowujemy,doprawiamy do smaku.Na talerz nakładamy ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem i zalewamy żurem.SMACZNEGO.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy