Zupełnie inny burger drobiowo- drobiowy wg jambalayi

Burger z kotletami z piersi kurczaka i wątróbką drobiową z własnymi dodatkami:)

Dodany przez:

Zupełnie inny burger drobiowo- drobiowy wg jambalayi

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • KOTLETY SKUBAŃCE 6 SZTUK- SKŁADNIKI:
  • 30 deko wątróbki drobiowej
  • 20 deko filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebulka dymka
  • sól, pieprz
  • 1 jajo, 1 żółtko( białko do wysmarowania bułek)
  • natka pietruszki- 1 łyżka
  • 3 łyżki mąki
  • BUŁKI 6 SZTUK- SKŁADNIKI:
  • 40g drożdży świeżych
  • 3.5- 4 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka wody( lub pół na pół z mlekiem
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sezamu( + białko z jaja)
  • KAPUSTA MODRA:
  • 0.5 główki małej czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżka cukru i cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majonezu( nie koniecznie)
  • ORAZ:
  • kilka liści karbowanej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek kiszony lub małosolny
  • szczypior( od dymki)
  • keczup i majonez w równych proporcjach

Przygotowanie

  1. kapusta:
  2. Poszatkować drobno kapustę, wrzucić do ganka, zalać wrzątkiem , zagotować, odcedzić, przelać zimną wodą, osuszyć. Włożyć do miski, jabłko zetrzeć na grubych oczkach, dodać do kapusty, dodać żurawinę, posiekaną szalotkę, przyprawy, wymieszać, odstawić do lodówki by "się przegryzło"
  3. bułki:
  4. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, sól. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać płaska łyżkę cukru, zalać szklanką ciepłej wody( lub wody z mlekiem), rozmieszać dokładnie. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn drożdżowy wlać do miski z mąką, dodać jajo, olej, wymieszać szybko łyżką drewnianą, wyłożyć masę na oprószony mąką blat, wyrabiać ciasto, w razie potrzeby podsypywać reszta mąki. Kulę odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. mięso:
  6. W tym czasie przygotować mięso.Pokroić opłukaną, osuszona i oczyszczona z błonek pierś oraz wątróbkę, pokroić w drobną kostkę, dodać poszatkowaną natkę pietruszki, cebulkę, przyprawy. Wymieszać
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Uformować 6 bułek, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, w odstępach- bo urosną:) Posmarować pędzelkiem białkiem, rozbełtanym z odrobina wody. Posypać sezamem. Piec ok. 35 minut na złoty kolor( pierwsze 15 min- piec tylko od dołu).
  8. Do masy mięsnej dodać jajo i żółtko oraz mąkę, wymieszać dokładnie. Nakładać masę łyżką- powinno wyjść 6 kotletów. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju.
  9. Gotowe bułki wyłożyć i chwilę przestudzić, rozkroić, posmarować keczupem wymieszanym z majonezem z obu stron. Kłaść sałatę, pomidora, drobiowego kotleta, plastry ogórka( na zdj. małosolny), szczypiorek, kapustę, przykryć druga połówką bułki. Mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  10. Te kotlety można również jeść z ziemniakami i surówką:)
  11. Kto nie lubi się bawić lub nie ma czasu może użyć gotowych bułek do hamburgerów i gotowej sałatki/ surówki z czerwonej kapusty. U mnie wszystko własnej roboty:)
kurczak mięso warzywa obiad sałatka kolacja dla dzieci hamburger wątróbka bułka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze