Zupa ze świeżych ogórków

Prosta i pyszna zupa ze świeżych ogórków to przepis na rodzinny obiad. Konkurencja dla ogórkowej z ogórków kiszonych. Zupa ze świeżych ogórków u mnie podawana jest z pieczywem.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 148 głosów)

Składniki:

  • 1,5 litra wody + 2 domowe kostki bulionowe drobiowe lub filet drobiowy
  • 1 większa marchewka pokrojona w kosteczkę
  • 1 cebula, cała, po ugotowaniu kroję drobno i dodaję na talerze
  • 1 pietruszka pokrojona w kosteczkę
  • 3 plastry selera pokrojone w kosteczkę
  • 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 duży listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól morska
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka Mascarpone
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18%
  • 2 łyżki mąki
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • 2 szklarniowe ogórki, w sezonie gruntowe, 40 dag
  • 1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wodę zagotować , rozpuścić w niej kostki bulionowe. Dodać marchew, seler, pietruszkę, cebulę,listek i ziele. Pogotować ok 5 minut. dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • W tym czasie pokroić ogórki w kosteczkę i wrzucić na rozgrzane masło z odrobiną oleju, podsmażyć,zmniejszyć ogień i poddusić. Oprószyć łyżką mąki, wymieszać, dodać Mascarpone, wymieszać i rozprowadzić 2 łyżkami wywaru.
  • Przelać do zupy. Zagotować. W szklance rozmieszać 1 łyżkę mąki z 2 łyżkami śmietany i żółtkiem, szczyptą soli i rozprowadzić wywarem.Wlać do zupy, zagotować.
  • Doprawić zupę solą morską, pieprzem i majerankiem
  • Bułkę kajzerkę przekroić, posmarować masłem, oprószyć czosnkiem granulowanym i zrumienić. Zupa ze świeżych ogórków najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy