Zupa ze świeżych ogórków

Ocena:

4.49 (194)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa ze świeżych ogórków to lekkie, zdrowe danie. Warto przygotować je latem, kiedy rozpoczyna się sezon na te warzywa. Gotowa potrawa odznacza się kremową konsystencją oraz pięknym, zielonym kolorem. Jeśli macie ochotę na prosty i smaczny obiad, polecamy zrobić tę fantastyczną zupę ze świeżych ogórków.

Składniki:

  • ogórek  500 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • ziemniaki  2 szt.

  • olej  15 ml

  • bulion warzywny  750 ml

  • śmietana 18%  100 ml

  • koperek  20 g

Zupa ze świeżych ogórków - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę, ogórki, ziemniaki, czosnek obieramy. Warzywa kroimy w kostkę. Koperek myjemy, a następnie siekamy.

  • Krok 2:

    Smażenie: do dużego garnka wlewamy niewielką ilość oleju i rozgrzewamy go. Wrzucamy cebulę. Podgrzewamy ją aż się zeszkli, a następnie dodajemy czosnek i ziemniaki. Warzywa smażymy jeszcze ok. 5-6 minut.

  • Krok 3:

    Bulion: wlewamy go do garnka z warzywami i całość gotujemy ok. 10-15 minut. Dodajemy ogórki oraz podgrzewamy do momentu, aż staną się miękkie.

  • Krok 4:

    Zupa ze świeżych ogórków: doprawiamy ją, dodajemy do niej koperek oraz śmietanę. Na końcu blendujemy ją na gładki krem.

Porady

  • Zupa ze świeżych ogórków najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Niezjedzoną potrawę należy przykryć folią do żywności i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-4 dni.
  • Do przygotowania dania najlepiej sprawdzi się tutaj bulion warzywny. Niektórzy sięgają po ten mięsny, nadaje on zupie nieco intensywniejszego smaku. W ostateczności możemy użyć również wody. W takiej sytuacji polecamy wzbogacić potrawę o dodatkowe przyprawy lub warzywa takie jak marchewka, seler, pietruszka.
  • Wybierajmy świeże ogórki gruntowe. Odznaczają się one neutralnym zapachem oraz pięknym, zielonym kolorem bez przebarwień. Sezon na nie trwa od lipca do września.
  • Zamiast oleju rzepakowego możemy użyć tego słonecznikowego bądź kokosowego. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane, a nawet smalec.
  • Śmietankę 18% możemy zamienić na tę o 12% lub 30% zawartości tłuszczu. Niektórzy dodają jogurt naturalny. W wersji wegańskiej pomijamy ten składnik lub zastępujemy go mleczkiem kokosowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa ze świeżych ogórków – z czym ją podać?

Zupa ze świeżych ogórków to świetny pomysł na danie obiadowe. Gotową potrawę najczęściej podajemy solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa np. kromki chleba, bagietki. Ponadto niektórzy serwują ją z:

  • ryżem – w zależności od własnych preferencji możemy sięgnąć po ten biały lub brązowy. Dodajemy go do bulionu z warzywami i gotujemy ok. 15 minut,
  • kluseczkami – przygotujemy je na bazie mąki, jajka oraz koperku. Delikatne kluseczki wspaniale komponują się z ogórkami,
  • klopsikami – te delikatne, mięsne kulki świetnie smakują zanurzone w warzywnej zupie. Danie w takim wydaniu będzie wyjątkowo sycące,
  • serkiem topionym – sprawi, że nasza potrawa będzie jeszcze bardziej kremowa i aksamitna. Dodajemy go pod koniec gotowania zupy,
  • makaronem – najlepiej sprawdzi się tutaj taki w kształcie muszelek, nitek lub świderek,
  • grzankami – posypujemy nimi gotowe danie. Zamiast grzanek możemy użyć również groszku ptysiowego.

Zupa ze świeżych ogórków – o jakie warzywa możemy ją jeszcze wzbogacić?

Zupa ze świeżych ogórków jest wyjątkowo lekka i zdrowa. Jeśli jednak zależy nam, żeby jeszcze podnieść jej wartość odżywczą, polecamy wzbogacić ją o:

  • pietruszkę – to świetna alternatywa dla koperku. Wystarczy ją umyć oraz posiekać drobno, a na końcu wrzucić do bulionu z warzywami,
  • marchewkę – wzbogaci potrawę o delikatny, słodki smak. Obieramy ją, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z ziemniakami,
  • por – to składnik wielu pysznych zup. Okazuje się, że pasuje również do potraw z ogórkami. Obieramy go, myjemy, kroimy na plasterki i łączymy z resztą składników.

Zupa z ogórków kiszonych

Pyszną zupę przygotujemy również na bazie kiszonych ogórków. Jest ona wyjątkowo zdrowa oraz niskokaloryczna. Możemy zrobić ją o każdej porze roku. Wystarczy, że bulion połączymy z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, marchewką oraz podsmażoną cebulą. Całość gotujemy ok. 10-15 minut, a następnie dodajemy starte ogórki kiszone. Zupę doprawiamy i podgrzewamy jeszcze chwilę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne