Zupa z zielonego groszku

Ocena:

4.5 (161)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z zielonego groszku jest pyszna, pożywna i lekka. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza wiosną i latem. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – bez trudu poradzą sobie z tym zadaniem nawet początkujący miłośnicy gotowania. Dzięki dodatkowi warzyw korzeniowych staje się gęsta i sycąca. Koniecznie sprawdźcie, jak powstaje prosta zupa z zielonego groszku z ziemniakami.  

Składniki:

  • groszek zielony  450 g

  • cebula  120 g

  • ziemniaki  300 g

  • bulion drobiowy  1.5 l

  • marchewka  180 g

  • śmietana 18%  20 g

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa z zielonego groszku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, myjemy i osuszamy, a następnie szatkujemy. Kilka listków zostawiamy do dekoracji. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: do garnka wkładamy ziemniaki, marchewkę i cebulę. Zalewamy je bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15 minut. Dodajemy groszek mrożony lub z puszki oraz posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy zupę na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną.

  • Krok 3:

    Zupa z zielonego groszku: na koniec zabielamy ją zahartowaną śmietaną. Przelewamy do głębokiego talerza, miseczki lub bulionówki. Dekorujemy natką pietruszki. 

Porady

  • Żeby zahartować śmietanę, trzeba ją najpierw wymieszać z odrobiną gorącej zupy, a dopiero potem wlać do garnka. Jeśli tego nie zrobimy, zwarzy się i powstaną nieestetyczne grudki. Możemy też użyć kremowej śmietany o wyższej zawartości tłuszczu (30%). Można ją bez obaw wymieszać z gorącą zupą. 
  • Najważniejszym składnikiem zupy jest zielony groszek. W sezonie letnim najlepiej sięgnąć po świeże strączki, które można wyłuskać bezpośrednio przed ugotowaniem. W okresie jesienno-zimowym równie dobrze sprawdzi się zupa z zielonego groszku z puszki lub mrożonego. 
  • Jeśli nie udało nam się zjeść całej zupy, należy ją jak najszybciej wystudzić i włożyć do lodówki. Odpowiednio przechowywana zachowa świeżość przez około 3–4 dni. Można ją też zamrozić (przed dodaniem śmietany). Należy przelać ją do szczelnego pojemnika z pokrywką lub plastikowego woreczka z zapięciem. Będzie wtedy przydatna do spożycia przez 4 tygodnie.   
  • Prosta i smaczna zupa groszkowa może być również przyrządzona w wersji wegańskiej. Trzeba wtedy wyeliminować podany w przepisie wywar drobiowy. Można go zastąpić bulionem warzywnym lub roślinną kostką rosołową własnej roboty. Śmietanę z powodzeniem wymienimy na mleczko kokosowe lub jogurt sojowy.   
  • Zupa z zielonego groszku z ziemniakami jest bardzo pożywną i delikatną potrawą, odpowiednią dla dzieci. Możemy jednak wzmocnić jej smak za pomocą różnych aromatycznych dodatków. Jakie zioła i przyprawy pasują do zielonego groszku? Sprawdzą się na przykład zioła prowansalskie, lubczyk, ziele angielskie, mięta lub koperek. Fanom pikantnych potraw polecamy doprawienie zupy płatkami chili lub odrobiną sosu tabasco.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z zielonego groszku – dodatki 

Choć zupa z groszku zielonego jest niezwykle smaczna sama w sobie, żeby była bardziej sycąca, dorzucamy do niej ziemniaki. Jako skrobiowa wkładka sprawdzą się także lane kluski, ryż lub makaron – kolanka, muszelki lub rurki. Niektórzy podają zupę groszkową z lekkostrawną kaszą manną. Inne dodatki, które urozmaicą nasze danie, to na przykład: 

  • wędzony boczek – nadaje potrawie przyjemny, dymny aromat. Można go przesmażyć z cebulką i mąką, a następnie dodać do warzywnego wywaru. 
  • inne warzywa i strączki – do zielonego groszku pasują między innymi cukinia, seler naciowy, fasolka szparagowa, szpinak, kukurydza lub ciecierzyca. Oferują nie tylko bogactwo smaku, ale także składników odżywczych, zwłaszcza błonnika pokarmowego. 
  • serek topiony – dzięki niemu zupa z zielonym groszkiem zyska kremową konsystencję. Można też wykorzystać ricottę lub mascarpone. Jeśli chcemy dodać tarty ser, który rozpuści się w gorącym daniu i będzie się przyjemnie ciągnął, użyjmy mozzarelli, cheddara lub goudy. 

Zupa krem z zielonego groszku 

Pożywna, lekka zupa z zielonym groszkiem z puszki, świeżym lub mrożonym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub sycący lunch. Nie da się jednak ukryć, że większą popularnością cieszy się inna wersja tego dania, w której wszystkie składniki miksuje się na jednolite, gładkie purée. Zupa krem z zielonego groszku ma intensywny, wiosenny kolor i zachwyca aksamitną konsystencją. Można podawać ją z grzankami lub paluszkami grissini. Pięknie prezentuje się udekorowana bazylią, miętą lub kiełkami grochu. Posypana uprażonymi pestkami słonecznika lub płatkami migdałowymi zyskuje wykwintny charakter. Doskonałą propozycją na sycący, wiosenny obiad na balkonie lub tarasie jest też zupa krem z zielonego groszku z ziemniakami lub jajkiem w koszulce i boczkiem.  

Zupa z groszku i inne pomysły na dania z zielonych strączków  

Każda potrawa na bazie zielonego groszku kojarzy się z piękną, słoneczną pogodą i słodką beztroską. Ten składnik skrywa imponujący zestaw witamin – A, z grupy B, C, E i K – oaz soli mineralnych. To jedna z ulubionych roślin wegan i wegetarian. Można z niej robić nie tylko zupy, ale także różnego rodzaju pasty, sosy, sałatki i zapiekanki. Podpowiadamy, jak wykorzystać te pożywne, zielone kulki: 

  • pasta z zielonego groszku – bardzo zdrowa i niezwykle prosta w przygotowaniu. Pięknie pachnie bazylią, jest lekko czosnkowa i ma intensywny, apetyczny kolor. Można ją podawać do kanapek i różnych przekąsek, takich jak chipsy i nachosy. 
  • risotto z groszkiem – tradycyjne włoskie danie, które podkreśla słodycz i świeżość zielonego składnika, a jednocześnie syci delikatnym ryżem z dodatkiem masła i parmezanu. Jeśli wolicie więcej pożywnych składników na jednym talerzu, koniecznie wypróbujcie kolorowe risotto z warzywami.  
  • miętowe purée z groszku – doskonale komponuje się z daniami z jagnięciny lub ryb. Często stanowi dodatek do fish and chips

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne