Zupa marchewkowa

Ocena:

4.33 (184)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa marchewkowa to pyszna i rozgrzewająca propozycja na pożywny, a zarazem lekkostrawny obiad. Charakteryzuje się słodkim posmakiem, który przełamują aromatyczne, wyraziste warzywa i przyprawa curry. To sycący posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza zupa marchewkowa. Przepis warto zachować na ponure, zimowe dni. 

Składniki:

  • marchewka  500 g

  • ziemniaki  300 g

  • cebula  100 g

  • czosnek  1 ząbek

  • masło  15 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • por  70 g

  • bulion warzywny  500 ml

  • kurkuma  4 g

  • przyprawa curry  3 g

  • sól  6 g

Zupa marchewkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy i skrobiemy. Połowę plasterkujemy, a drugą połowę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyjmujemy z łupinki i przeciskamy przez praskę. Por oczyszczamy i kroimy w talarki.  

    warzwa
  • Krok 2:

    Podsmażanie warzyw: w dużym garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Podsmażamy cebulkę. Czekamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek. Kiedy uwolni aromat, wrzucamy kolejne warzywa – por, startą marchewkę i ziemniaki. Podgrzewamy je przez około 10 minut, mieszając.  

  • Krok 3:

    Gotowanie: zalewamy jarzyny bulionem. Dodajemy resztę marchewki oraz sól, kurkumę i przyprawę curry. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Kiedy zupa marchewkowa jest gotowa, posypujemy ją świeżo zmielonym pieprzem i dowolnymi ziołami, na przykład posiekaną natką pietruszki. 

    zupa marchewkowa

Porady

  • Zupa marchewkowa dobrze komponuje się z przyprawami orientalnymi – imbirem, kurkumą i cynamonem. Warto pamiętać, że charakteryzują się one intensywnym smakiem, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością. 
  • Gęsta, pożywna zupa z marchewki dobrze prezentuje się udekorowana szczypiorkiem, listkami mięty lub bazylią. Oprócz tego możemy dodać do niej nieco soku z cytryny lub limonki, który zrównoważy jej słodki smak. 
  • Doskonałą bazą dla wszelkich zup, zwłaszcza wegetariańskich, jest domowy bulion warzywny. Nadaje potrawom subtelny ziołowy smak i aromat jarzyn. Zupa marchwiowa może też powstać na delikatnym wywarze drobiowym.  
  • Pożywną zupę warzywną możemy podać z ryżem i łyżką gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego.  
  • Alternatywą dla naszego przepisu jest zupa marchewkowa dla dzieci. Pomińmy etap podsmażania na maśle i oliwie. Zalejmy po prostu oczyszczone jarzyny wodą lub bulionem, a kiedy zmiękną, zmiksujemy je na krem. Jest to niezwykle delikatna, lekkostrawna potrawa, która potrafi nawet ukoić ból brzucha. Można ją podawać niemowlętom. 
  • Jeśli chcemy podkręcić smak zupy i przełamać słodycz warzyw korzeniowych, możemy podsmażyć najpierw na oliwie posiekaną ostrą papryczkę. Gotową potrawę z pazurem udekorują natomiast suszone płatki chili. Ciekawym pomysłem jest też zupa z marchwi z dodatkiem pikantnego chorizo. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa marchewkowa – dodatki 

Sycąca zupa marchewkowa z ziemniakami to świetna propozycja na zdrowy, rodzinny obiad. Sprawdzi się jako tradycyjne pierwsze danie, udekorowane pachnącą natką pietruszki. Polecamy jednak eksperymentować z jej składnikami. Ziemniaki można zamienić na ryż, kaszę lub makaron. Podstawowy przepis na zupę marchewkową da się swobodnie modyfikować. Warto wypróbować na przykład takie warianty jak: 

  • egzotyczna zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą – świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy ciekawie podkreśla słodycz zupy, a starty korzeń imbiru dodaje jej nuty pikantności. Do tej kompozycji pasują też orzeszki piniowe i anyżkowe listki kolendry. W tej wersji bulion możemy wymienić na mleko kokosowe, a ziemniaki na bataty. 
  • rozgrzewająca zupa marchewkowa z ciecierzycą – ten wartościowy dodatek spodoba się szczególnie osobom dbającym o podaż białka w diecie. Potrawę można udekorować kozim serem lub camembertem. 
  • zupa marchewkowo-groszkowa – to klasyczny duet, którego nie może tutaj zabraknąć. Prostą kompozycję z warzyw wystarczy zabielić kleksem śmietany i udekorować koperkiem. 

Zupa marchewkowa krem 

Dla osób, które lubią, kiedy w daniu obiadowym dumnie prezentują się plasterki lub kawałki warzyw, świetną propozycją jest tradycyjna zupa marchewkowa. Przepis jest bardzo prosty i zachwyca obfitością pożywnych składników. Miłośnikom jednolitych, aksamitnych potraw spodoba się natomiast zupa krem z marchewki. Żeby ją zrobić, trzeba zmiksować wszystkie ugotowane składniki za pomocą blendera, najlepiej z mlekiem (krowim lub kokosowym) lub słodką śmietanką. Za jej gęstą, satysfakcjonującą konsystencję odpowiadają przede wszystkim ziemniaki, ale można je zamienić na przykład na czerwoną soczewicę lub ryż. Zupa krem marchewkowa idzie w parze z takimi dodatkami jak: 

  • chipsy z boczku – usmażone lub upieczone plasterki stają się chrupiące i pięknie dekorują wierzch kremu. Ich słony smak idealnie uzupełnia słodką zupę. Pamiętajmy, żeby dodać je do potrawy tuż przed podaniem. 
  • parmezan – to kolejny składnik, który pomoże uzyskać smak umami. Twardy ser dojrzewający można zetrzeć na tarce lub pokroić w cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. 
  • grzanki z chleba tostowego – z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Świetnie się prezentują i dodają daniu mnóstwo aromatu. Można też wykorzystać groszek ptysiowy. 
  • orzechy i nasiona – przyjemnie chrupią, ale także zapewniają porcję białka i błonnika. Polecamy wykorzystać na przykład orzechy włoskie, pestki dyni lub nasiona słonecznika.  

Co można zrobić z marchewki? 

Marchewka jest jednym z popularniejszych warzyw Polsce – wykorzystuje się ją do wielu potraw. Stanowi ważny składnik rosołu, gulaszu, potrawki i soków. Charakteryzuje się słodkim i wyrazistym smakiem, który dobrze komponuje się z pietruszką, selerem, porem i kolendrą. Lubi towarzystwo papryki, kukurydzy, kozieradki, gałki muszkatołowej, bazylii, imbiru, ziela angielskiego, czosnku i cebuli. To uniwersalne warzyw może być też gwiazdą własnego show. Polecamy przyrządzić na przykład: 

  • kotlety z marchewki – wegetariańskie placuszki wcale nie musza być nudne. Mają chrupiącą panierkę i miękkie, słodkie wnętrze. Pachną świeżymi ziołami i można je łączyć z przeróżnymi sosami. 
  • tarta marchewkowa – imponujące połączenie kruchego spodu z pięknym pomarańczowym wypełnieniem. Deser można udekorować migdałami, orzechami laskowymi, sezamem, wiórkami kokosowymi lub białą czekoladą. 
  • babeczki marchewkowe – można je zrobić zarówno na słodko, jak i na słono. Wytrawne muffinki warto wzbogacić papryczką chili i udekorować serowym kremem.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne