Zupa z rzodkiewek i jarmużu

Wiosenna zupa, bardzo lekka i smaczna

Zupy

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 166 głosów)

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
  • 70g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka ugotowane na pół miękko
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • Wywar: 1 pęczek włoszczyzny, 1 opalona cebula, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, płaska łyżeczka soli, 1litr wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę obrać, umyć włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 40min.
  • Rzodkiewki umyć, odciąć liście i posiekać, rzodkiewki pokroić na plasterki lub wg uznania. Na patelni rozgrzać połowę masła klarowanego, dodać kolejno pokrojoną cebulę, czosnek, połowę rzodkiewek, liście od rzodkiewek i jarmuż, chwile podsmażyć. Przełożyć podsmażone warzywa do garnka, zalać wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym i gotować do miękkości ok. 20 -30 min. Pozostałe rzodkiewki podsmażyć na maśle klarowanym. Ugotowaną zupę zmiksować na gładko, doprawić do smaku, podawać z ugotowanym jajkiem, podsmażonymi rzodkiewkami, kleksem z jogurtu i posypaną płatkami migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy