Zupa z porów i ciecierzycy

Przygotowanie: 15 minut Gotowanie: 25 minut Porcja: 310 kcal

Zupy

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
310 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 184 głosów)

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (40 dag)
  • duży ziemniak
  • 4 małe pory
  • po łyżce oliwy i masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 5 dag parmezanu
  • kilka kropli oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pory przekroić wzdłuż, dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki. Ziemniak obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Osączyć ciecierzycę.
  • Na rozgrzane masło i oliwę wrzucić pory, czosnek i ziemniaki. Oprószyć solą, smażyć do miękkości. Dodać ciecierzycę. Zalać 2/3 bulionu i gotować około 15 minut.
  • Połowę zupy zmiksować, połączyć z pozostałą częścią. Wlać resztę bulionu, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kilkoma kroplami oliwy i tarym parmezanem.

Kalorie: 310

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy