Zupa z pęczaku z boczniakami

Prosta zupa z boczniakami i dodatkiem kaszy pęczak. Taka wersja grzybowej będzie jeszcze bardziej sycąca i wartościowa. Zupa z boczniakami to propozycja nie tylko dla wegetarian.

Dodany przez:

Zupa z pęczaku z boczniakami

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
265 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • łyżka masła
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 małe cukinie
  • 25 dag boczniaków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, oczyścić, przepołowić, usunąć nasiona i białe części, pokroić na romby.
  2. Cukinie umyć i pokroić na plastry. Boczniaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Kaszę opłukać, gotować z łyżką masła w 2 szklankach osolonego wrzątku, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Do garnka z kaszą włożyć przygotowane warzywa i grzyby, zalać gorącym bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Przykryć, gotować 15 min, mieszając od czasu do czasu. Natkę opłukać, osączyć, listki drobno posiekać, dodać do gorącej zupy i od razu podawać.
Grzyby zupa boczniaki pęczak bulion warzywny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze