Zupa z owoców morza

Zupa z owoców morza po bałkańsku z ostrym sosem Lutenica

dodany przez: Jola66

Zupy lutenica dania mięsne

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 159 głosów)


Składniki:

  • 1 kostka warzywna
  • 250 g mieszanki morskiej (ośmiorniczki, kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki Lutenica
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • szczypta ognistej mieszanki przypraw Kamis
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 litra wody
  • 1 duży ziemniak
  • 1/3 łyżeczki soli

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Zamarynowałam owoce morza z 3 łyżkami sosu Lutenica ostra i 1 łyżką oliwy z oliwek. Do rondelka wsypujemy zamarynowane owoce morza i smażymy 2 minuty cały czas mieszając. Pokrojone warzywa gotujemy z przyprawami, kostką warzywną i 1,5 litra i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Wtedy dodajemy owoce morza wraz z sosem i gotujemy 5 minut. Rozlewamy na talerze, dekorujemy jeszcze małymi listkami natki pietruszki.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy