Na zimne dni polecam pikantną i aromatyczną zupę z dodatkiem owoców morza
Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka przyprawy bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
1 łyżeczka czerwonej papryki,
szczypta kminu rzymskiego lub jak kto woli kuminu
szczypta chilli
200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle)
500 ml bulionu warzywnego lub 1 bulionetka warzywna
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy
Pikantna zupa z owocami morza. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy przyprawą bałkańską i smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wlewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.