Zupa z niczego - cebula - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnuszku zagotowuję wodę z połową kostki rosołowej.Wrzucam pokrojoną w krążki sporą czerwoną cebulę i przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, majeranek (szczypta), oregano (sporo), tymianek, pieprz ziołowy. Gdy zmięknie cebula zagęszczam łyżeczką mąki wczesniej zmieszanej z zimną wodą (1/5 szkl.) Dodaję smietanę (wedle upodobań) i parę kropel sosu sojowego. I tyle;]
Właściwie można wrzucić do niej co jest pod ręką - marchewkę, ugodowane ziemniaki itp.
Można też zrobić w ten sposób:
Do tego co powyżej wrzucić na koniec usmażoną (ale lepiej już białą) cebulę. A tuż przed podaniem wrzucić pokrojoną na małe kosteczki i usmażoną sporą kromkę starego chleba (czyli takie małe zapiekanki).
Komentarze