Krem Grzybowy

Ocena:

4.51 (204)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Gęsty krem grzybowy.

Składniki:

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • natka pietruszki
  • seler
  • 1 kostka grzybowa knorr
  • mąka
  • śmietana
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, imbir, tymianek, bazylia, majeranek

Krem grzybowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby zalewamy wrzątkiem dzień wcześniej i odstawiamy na noc.
  • Gotujemy warzywa do rozmiękczenia, wyciągamy je i wlewamy grzyby wraz z wodą którą je zalaliśmy. Gotujemy, dodajemy kostkę grzybową, dalej gotujemy, miksujemy blenderem i przelewamy zupę przez sitko. Doprawiamy przyprawami (warto wszystkimi wymienionymi, jednak należy uważać na tymianek który jest bardzo aromatyczny).
  • Zaciągamy mąką i śmietaną. Można podawać z ptysim groszkiem lub grzankami, można również udekorować śmietaną i świeżą pietruszką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne