Zupa z makaronem mie i kiełkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Łodygę selera umyć, pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 1,5 cm, a listki posiekać.
Dymki drobno posiekać. Bulion zagotować. Makaron wsypać do osolonego wrzątku. Garnek zdjąć z ognia i pod przykryciem pozostawić w nim makaron mniej więcej na 3 min, aż spęcznieje.
W woku lub na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucić kiełki sojowe, odcedzony bambus, kawałki selera, dymki. Stale mieszając, smażyć ok. 1 min. Wlać sherry i sos sojowy, wymieszać.
Makaron osączyć. Gorący podzielić na porcje, włożyć do miseczek. Zalać bulionem, dodać usmażone warzywa. Posypać posiekanym selerem, krążkami papryczki i podawać.
Komentarze