Zupa z grochu

Ocena:

4.6 (151)

  • 14 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Ärtsoppa - przepis z kuchni szwedzkiej

Składniki:

  • pół kilograma grochu,
  • 1,5 - 2 litrów wody lub bulionu w kostkach,
  • 2 drobno posiekane cebule,
  • 20 - 30 g świeżego kawałka imbiru,
  • 5 - 10 g majeranku lub tymianku lub tego i tego.
  • Opcjonalnie: a) ziemniaki, b) marchewki, c) 50 dag posiekanego bekonu, d) grzanki z pieczywa.

Zupa z grochu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Namoczyć groch na 12 godzin. Gotować groch w płynie z cebulą i imbirem przez ok. 90 minut. Na 15 - 30 minut przed końcem gotowania dodać zioła. Jeśli zdecydujemy się na ziemniaki lub marchewkę to dodajemy warzywa na 20 - 25 minut przed zakończeniem gotowania, a bekon na 30 minut przed końcem. Doprawimy solą. Podajemy z odrobiną musztardy.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne