Zupa z dynią i lanymi kluskami

Zupa jest bardzo dobra,to smak dzieciństwa mojej babci i prababci:)

Zupy

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.32 z 190 głosów)

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • Kawałek dyni (ja miałam małą,dać miej więcej tyle co brakuje na zdjęciu)
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • lane kluski:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki (czubate)
  • wszystko dokładnie wymieszać łyżeczka, aż będą pęcherzyki powietrza.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dynie obrać,wykroić miąższ,pokroić w kostkę,zalać wodą(wody ma być tyle,żeby dynia była przykryta)odrobinę posolić.
  • Gotować około 10 min,odlać wodę troszkę na dnie zostawić,zmiksować blenderem na papkę.
  • Mleko zagotować,przecedzić przez sitko,wstawić na kuchnię jeszcze raz,na gotujące mleko lać garnuszkiem kluseczki ,chwilę pogotować..
  • Do gotowych lanych klusek, wlać zmiksowaną dynie,wszystko delikatnie wymieszać,możemy lekko posłodzić do smaku ,lub posolić,jak kto lubi.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy