Krem z soczewicy

Ocena:

4.44 (162)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Krem z soczewicy z mlekiem kokosowym jest delikatny i pożywny. Posmakuje każdemu, przyjemnie rozgrzeje i dostarczy solidnej porcji białka. Jest to szczególnie ważne dla osób na diecie wegetariańskiej. Zupę można podać z ryżem, minigrzankami lub większymi grzankami z bagietki. Do przygotowania gęstego kremu z czerwonej soczewicy potrzeba kilku prostych składników i maksymalnie 45 min.

Składniki:

  • ziemniaki  600 g

  • marchewka  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • soczewica czerwona  300 g

  • woda  1.5 l

  • mleko kokosowe  400 ml

  • sól  5 g

  • przyprawa curry  5 g

Krem z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: obieramy ziemniaki i marchewkę. Myjemy i kroimy w kostkę (nie musi być drobna). Obieramy cebulę z łupin i kroimy na ćwiartki. Wszystko wrzucamy do garnka.

  • Krok 2:

    Soczewica: płuczemy ją na sitku pod bieżącą wodą i przesypujemy do garnka z warzywami.

  • Krok 3:

    Gotowanie: do garnka wlewamy wodę i mleko kokosowe. Doprawiamy przyprawą dwoma szczyptami soli i przyprawą curry. Mieszamy i gotujemy ok. 15 min od momentu wrzenia. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie i jeśli tak, zestawiamy garnek z kuchenki.

  • Krok 4:

    Blendowanie: krem z soczewicy przelewamy do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia, jeśli planujemy miksować ją blenderem ręcznym.

  • Krok 5:

    Podawanie: gdy konsystencja zupy jest gładka, przelewamy do miseczek i podajemy z ulubionym dodatkiem.

Porady

  • Zamiast przyprawy curry w proszku można dodać ok. 5 g pasty curry. W zależności o tego, którą wybierzemy – zieloną, żółtą czy czerwoną – zupa będzie mniej lub bardziej pikantna.
  • Wodę można zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym. W drugim przypadku zupa nie będzie wegetariańska, ale stanie się bardziej sycąca i złożona w smaku.
  • Krem z czerwonej soczewicy jest najszybszy w przygotowaniu i najłatwiej uzyskać gładką konsystencję zupy. Ziarenka rozpadają się już po kilku minutach od zagotowania. Jeśli chcemy użyć zielonej lub brązowej soczewicy, warzywa na krem trzeba gotować 5–10 min dłużej.
  • Krem z soczewicy można posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
  • Zupę można podać także z łyżką gęstej śmietany lub jogurtem greckim.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Warzywa na krem z soczewicy

Podstawowy przepis na krem z soczewicy można wzbogacić o większą ilość warzyw:

  • świeże pomidory podsmażone na patelni lub pomidory z puszki,
  • bataty,
  • dynię,
  • ostrą lub pieczoną paprykę, 
  • smażoną cukinię lub bakłażan.

Czerwona soczewica to także wdzięczny dodatek do innych zup kremów. Dba o ich gęstą konsystencję i bez problemu miksuje się zwykłym, domowym blenderem. Soczewicę można dodać do:

Z czym podawać krem z soczewicy?

Do kremu z soczewicy świetnie pasują chrupiące przekąski:

Zupę krem można podać także z małymi warzywnymi (lub mięsnymi) pulpecikami lub falafelami. Świetną i smaczną dekoracją mogą być prażone ziarna słonecznika lub dyni, orzechy lub świeże kiełki.

Zupa krem z soczewicy – źródło roślinnego białka

Soczewica to roślina strączkowa, która jest ważnym składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Zawiera dużą ilość pełnowartościowego białka. Dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych, które są odpowiedzialne za prawidłową budowę komórek, ich wzrost, rozwój i regenerację.

Nasiona soczewicy są bogate w błonnik, który dba o prawidłową pracę jelit, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B5, B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne